Gå til sidens hovedinnhold

Pensjonskrangel kan utløse streik i luftfarten

Artikkelen er over 3 år gammel

Åtte lufthavner må innstille all trafikk fra fredag kl. 10 hvis ikke Riksmekleren klarer å løse pensjonsfloken mellom Spekter og LO stat og YS Spekter.

Ved lufthavnene i Stavanger, Haugesund, Alta, Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik vil det ikke kunne avvikles trafikk etter klokken 10 fredag morgen hvis det blir streik, opplyser Avinor. I Stavanger vil også offshoretrafikken stoppes av en eventuell streik.

Streikeuttaket gir i første omgang ingen konsekvenser for trafikken ved lufthavnene i Oslo, Bergen og Trondheim.

– Store deler av lufthavn-nettverket vil bli preget av dette i en hektisk ferietid. Avinor har ikke mer informasjon å gi på det nåværende tidspunkt, og vi ber de reisende holde seg oppdatert via sitt flyselskap eller våre nettsider, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

Forhandler om pensjon

Det er mekler Mats Wilhelm Ruland hos Riksmekleren som sammen med partene må finne en løsning innen midnatt for å unngå at mange reisende må starte ferien sin med kansellerte fly.

Sentralt i uenigheten er om arbeidstakerne fortsatt skal ha forhandlingsrett når det gjelder pensjonsordning. Ifølge LO Stat er de blitt møtt med krav om å frafalle denne retten.

– I meklingen for to år siden ble vi enige om å forhandle fram en ny pensjonsordning, men Avinor står fortsatt på at vi skal gi fra oss forhandlingsretten. Siden ledelsen ikke aksepterer at vi skal ha ei hånd på rattet i forhandlinger, er mekling og en eventuell streik eneste mulighet vi har for å sikre ansattes avtalte rettigheter, sier nestleder Fredrik Oftebro i NTL.

Les også

Flytter ankomst/avgang til Flesland

 

Fristen utløper ved midnatt natt til fredag, men erfaringen de seneste årene, er at slike frister har underordnet betydning, såfremt meklingsmannen og partene mener det fortsatt er noe å snakke sammen om.

– Sikter på en løsning

– Delta går konstruktivt inn i meklingen med sikte på å få til en løsning. Samtidig er vi klare på hva vi må få innfridd for å skape grunnlag for en meklingsløsning, sa Lizzie Ruud Thorkildsen, 1. nestleder i Delta og leder for YS Spekter, før meklingen startet torsdag formiddag.

Hun beklager at tredjepart blir rammet ved en eventuell streik.

– Vårt mål er først og fremst å ramme arbeidsgiver, og vi beklager at dette også vil ramme tredjepart. Vi forventer at arbeidsgiver bruker adgangen til å søke om dispensasjon slik at en konflikt ikke går ut over liv og helse, sier Thorkildsen.

Til sammen vil 240 personer gå ut i streik hvis det ikke blir enighet i meklingen. LO Stat har tatt ut 196 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL), og YS Spekter har tatt ut 44 medlemmer i Delta Luftfart.

Flertallet av dem som blir tatt ut ved en eventuell konflikt, jobber i plass-, brann- og redningstjenesten på flyplassene. Men det er også tatt ut personell ved tre kontrollsentraler.

Forhandlingene ble brutt 12. juni i år. Bakgrunnen er ifølge Delta at arbeidsgiver ensidig ønsker å skifte fra Statens pensjonskasse til innskuddspensjon.

Fakta om en mulig luftfartsstreik

LO Stat vil ta ut 196 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og YS Spekter vil ta ut 44 medlemmer i Delta Luftfart i streik fredag fra kl. 10 hvis det ikke blir enighet under meklingen.

Disse lufthavnene kan ikke avvikle trafikk:

* Alta lufthavn (19 fra NTL, 3 fra Delta)

* Haugesund lufthavn (17 fra Delta)

* Honningsvåg lufthavn (10 fra NTL)

* Rørvik lufthavn (9 fra NTL)

* Sandane lufthavn (11 fra NTL)

* Sandnessjøen (15 fra NTL, 1 fra Delta)

* Stavanger lufthavn (81 fra NTL, 9 fra Delta)

* Svolvær lufthavn (8 fra NTL, 5 fra Delta)

Disse lufthavnene blir det tatt ut ansatte i streik, men trafikkavviklingen vil fortsette:

* Bodø kontrollsentral (2 fra Delta)

* Harstad/Narvik lufthavn (1 fra Delta)

* Oslo lufthavn (25 fra NTL, 4 fra Delta)

* Avinor flysikring (4 fra NTL)

* Avinor hovedkontor (14 fra NTL)

Kilde: LO Stat/Delta/Avinor

 

Kommentarer til denne saken