Gå til sidens hovedinnhold

Gammel bil? Nå trenger du ikke stresse før jul

Artikkelen er over 2 år gammel

Den tradisjonelle årsavgiften er borte.

MOTOR [Broom]: Det har vært vanlig med et rush av eldre biler til bilopphuggerne før nyttår. Men nå er årsavgiften borte, man betaler bare den tiden bilen er registrert og med skilter.Den tradisjonelle årsavgiften er borte.

Årsavgift har vært en årlig regning for bileierne i veldig mange år. Selve fakturaen kom i mars og her var det ingen bønn: Betalte man ikke i tide, ble det gebyrer, og etter hvert også begjæring om avskiltning.

Men i år ble årsavgiften erstattet av en såkalt trafikkforsikringsavgift. Avgiften kreves inn av forsikringsselskapene sammen med forsikringspremien.

Det endrer også på andre ting.

– I år er det ingen grunn til å stresse for å levere skiltene til den gamle bilen din i romjulen for å unngå årsavgiften.

Det skriver Statens vegvesen på sine hjemmesider.

Levere inn skiltene

– Trafikkforsikringsavgiften betales kun for den tiden kjøretøyet er registrert og forsikringspliktig. Det gir alle som eier et kjøretøy større fleksibilitet fordi man betaler avgiften sammen med forsikringen sin, enten hver måned, hvert kvartal, halvår eller helår. Fra det øyeblikk kjøretøyet er avregistrert behøver man heller ikke lenger betale avgift, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen.

Ved avregistrering må skiltene leveres inn. De kan ligge inntil seks måneder uten at det koster noe å få dem ut igjen. Det eneste som kommer i tillegg er et gebyr på 140 kroner.

Følger forsikringen

Trafikkforsikringsavgiften som vises i forsikringsoversikten og i forsikringsbeviset, er for et helt år. Men på fakturaen vil du finne det beløpet som skal betales frem til neste fornyelse av forsikringen.

Avgiften vil etter dette følge samme periode som forsikringen din.

Betaler du forsikringen i månedlige terminer, vil forsikringsselskapet automatisk dele også den nye avgiften inn i 12 terminer. Avtalegiro, betaling ved hovedforfall eller oppdeling i flere terminer, er også mulig.

Hvis man ønsker, kan man altså unngå én stor, årlig faktura.

Kommentarer til denne saken