Et race når flere bare reiser med håndbagasje

WIZZ AIR: 33,6 liters bagasje. Langt  mindre enn hva du kan ha med hos SAS og Norwegian, for eksempel.   RYANAIR: 44 liters håndbagasje.  Noe mindre enn SAS og Norwegian. Bildene nylig tatt på Torp flyplass.

WIZZ AIR: 33,6 liters bagasje. Langt mindre enn hva du kan ha med hos SAS og Norwegian, for eksempel. RYANAIR: 44 liters håndbagasje. Noe mindre enn SAS og Norwegian. Bildene nylig tatt på Torp flyplass. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mer enn halvparten av reisende med fly tar bare med håndbagasje. For å spare tid eller penger. Hvor mye du kan ta med deg inn på flyet avhenger av hvilket flyselskap du reiser med. Det kan faktisk variere fra fem til 23 kilo.

DEL

REISE: Expedia.no har på sin blogg en oppdatert liste over 26 flyselskaper og hvor mye du kan ta med deg.

British Airways tillater for eksempel at du kan ta med deg hele 23 kilo håndbagasje, mens selskapet Thomson er nede i fem. Thomson er et britisk flyselskap som inngår i turistkonsernet TUI Travel.

I mange selskap avgjør billettypen du har kjøpt hvor tung håndbagasjen din kan være. Derfor må oversikten nederst her tas som utgangspunkt.

SAS viser på sine nettsider til at noen fly er mindre, og da er det begrenset plass til håndbagasje i kabinen. Det kan innebære at vesken din må sendes som innsjekket bagasje til sluttdestinasjonen.

Noen selskaper tillater at du tar med deg en liten håndveske/pcveske i tillegg til trillekofferten inn i kabinen. Blant andre SAS og Norwegian.

Fulle bagasjehyller

Haugesunds Avis har tatt kontakt med Europeiske Reiseforsikring som i 2016 utarbeidet en reiseundersøkelse om håndbagasje.

– Jeg var senest i går på fly innenlands med bare håndbagasje. Veldig mange av de andre passasjerene hadde også bare håndbagasje. Selv med under halvfullt fly var bagasjehyllene fulle, forteller Emma Elisabeth Vennesland som er assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Hun synes det både er artig og relevant at Haugesunds Avis lager noe på håndbagasje.

Vennesland forteller at resultatet av deres undersøkelse (1014 spurte) viser at andelen som reiser bare med håndbagasje øker.

58 prosent av de spurte sier at de gjør det for å spare tid og penger. Andelen har økt med hele 12 prosent på et år. 50 prosent bruker spart tid som argument.

1 av 4 eller 26 prosent av de spurte sier de gjør det for å spare penger. Det er langt flere blant de under 30 år som begrunner dette med å spare penger enn blant eldre.

3 av 4 i aldersgruppen 31-44 år har på minst en av sine reiser bevisst unngått å sjekke inn bagasje og bare reist med håndbagasje.

1 av 4 under 45 år har reist med bare håndbagasje både for å spare tid og penger.

Disiplinerende effekt

Vennesland anbefaler å reise med bare håndbagasje hvis du vil spare tid og penger. Ikke minst unngå forsinkelser.

– Stadig større flyplasser, og flere som er på reise, gjør at tidsbruken til innsjekking av bagasje tar lengre tid. Derfor er håndbagasje enkelt og greit, og tidsbesparende.

"Ulempen er at det ved mange avganger er blitt et race om å komme om bord i flyet for å sikre seg plass til håndbagasjen.

Emma Elisabeth vennesland

assisterende informasjonsdirektør Europeiske Reiseforsikring

Hun mener vi blir mer disiplinert ved å måtte tenke gjennom hva vi virkelig trenger på reisen og begrense oss til tilmålt vekt på håndbagasje.

– Vi tar ting ting med oss på tur fordi vi gjerne bruker favorittplagg. Mange kommer hjem med halvparten i kofferten ubrukt.

Et race om bord

Nordmenn blir stadig flinkere til å prioritere bort unødvendige ting og pakke bare det som virkelig trengs å ha med seg, mener Europeiske.

Kofferten du kan ta med inn i fly er forholdsvis store, så hvis du klarer å organisere toalettartikler (væske), så får du med deg mye klær i håndbagasjen, mener hun.

– Ulempen med at mange flere bare har med seg håndbagasje, er at det ved mange avganger er blitt et race om å komme om bord i flyet for å sikre seg plass til håndbagasjen, sier Vennesland.

Hun viser også til at de aller fleste hoteller har shampoo, såpe, bodylotion tilgjengelig.

– Så hvis du ikke er for nøye på hvilke merker du bruker, klarer du deg godt med det som er på hotellet.

Les nøye

Expedia anbefaler at du leser gjennom det enkelte selskaps generelle vilkår, selv om de kan være omfattende. For for eksempel Ryanair kan håndbagasjemål dessuten være oppgitt delvis flere steder på selskapets nettsteder.

Koffert eller bag – uansett hva du velger å ta med om bord på flyet, er målene de samme. På oversikten kan du se hvilken størrelse du kan ha på bagen eller trillekofferten som skal være med inn i flycabinen og hvilken maksvekt den kan ha.

Så mye kan du ta med

Her har du en oversikt. Gjengitt fra bloggen til Expedia.no

British Airways

Størrelse: 56 x 45 x 25 cm (63.0 L, 23 kg (samme som innsjekket bagasje)

Wizz Air

Størrelse: 42 x 32 x 25 cm (33.6 L), 10 kg håndbagasje og 32 kg innsjekket bagasje.

Ryanair

Størrelse: 55 x 40 x 20 cm ( 44.0 L), 10 kg håndbagasje og 20 kg innsjekket.

Thomson

Størrelse: 55 x 40 x 20 cm ( 44.0 L), 5 kg håndbagasje, 20 kg innsjekket.

Norwegian

Størrelse: 55 x 40 x 23 cm ( 50.6 L) 10 kg håndbagasje, 20 kg innsjekket.

SAS

Størrelse: 55 x 40 x 23 cm ( 50.6 L) 8 kg håndbagasje, 23 kg innsjekket

KLM

Størrelse: 55 x 25 x 35 cm ( 48.1 L), 12 kg håndbagasje, 23 kg innsjekket.

Emirates

Størrelse: 55 x 38 x 20 cm ( 41.8 L), 7 kg håndbagasje, 30 kg innsjekket

Singapore Airlines

Størrelse: 55 x 40 x 20cm ( 44.0 L), 7 kg håndbagasje, 30 kg innsjekket.

American Airlines

Størrelse 56 x 35 x 23 cm ( 45.1 L), ingen grense håndbagasje, 23 kg innsjekket.

Lufthansa

Størrelse: 55 x 40 x 23 cm ( 50.6 L), 8 kg håndbagasje, 23 kg innsjekket.

EasyJet

Størrelse: 56 x 45 x 25cm ( 63.0 L), Ingen grense håndbagasje, 20 kilo innsjekket.

Kilde: Expedia.no

Artikkeltags