Gamle Sandvasshytta ble bygget i 1930 og var Haugesund Turistforening sin første hytte. I 1992 ble det bygget Sikringshytte som har 18 sengeplasser. Den nye hovedhytta stod ferdig i 2010 og har 48 sengeplasser.

Vi følger T-merket løype fra Buer i nordlig retning, og krysser ei lita elv på steinbru. Gamle Sandvasshytta ble bygget i 1930 og var Haugesund Turistforening sin første hytte. I 1992 ble det bygget Sikringshytte som har 18 sengeplasser. Den nye hovedhytta stod ferdig i 2010 og har 48 sengeplasser.Vi fortsetter på østsida av elva i lett terreng over noen myrer og deretter i lett stigning innover en noe trangere dag. Stien dreier nå mot nordvest og krysser elva. I Vio åpnbet dalen seg mer, og vi ser påå mot Vianordskard som vi skal gå gjennom og passerer stølen på Vio.

Turen går videre i lett terreng før vi får en motbakke opp til Vianordskard. Etter å ha passert skaret, går vi på østsida av et lite vatn og fortsetter i nordvestlig retning i lett stigende terrengNår vi nærmer oss Sandvatnet, dreier sommerløypa noe mer mot øst enn traseen som nyttes om vinteren. Framme ved vatnet har vi flott utsikt mot hyttene og fjellene rundt. Vi går bakken ned til elva, krysser denne og går videre langs vatnet på østsida til vi møter stien fra Simlebu, som følges til Sandvasshytta på 825 m.o.h.

27-29 september har Haugesund Turistforening fellestur Åbødalen-Sandvassmytta-Simlebu-Slettedalen.

Turfakta

TILKOMST: Vi følger skilting fra Sauda sentrum til Åbødalen og kjører til Buer, der bilvegen tar slutt.

PARKERING: På Buer.

GANGTID: Ca. 5 timer en vei.

KART: Turkart Indre Etnefjell