Danmark har lenge vært interessert i å styrke sitt eierskap i SAS, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til NTB.

– Det henger sammen med at den danske staten kontrollerer mesteparten av Københavns lufthavn Kastrup. Jeg tror de er interessert i å få et grep om SAS for å sikre at flyselskapet blir en langsiktig og stor aktør på Kastrup, sier Elnæs.

Overrasket

Selv ble han litt overrasket da nyheten om salget kom tirsdag kveld.

– Jeg ble litt overrasket over timingen. Men det kan jo være at det finnes en kjøper i markedet nå. SAS har jo kommet langt i å komme på rett kurs. Dermed kan interessen blant investorene være større, sier Elnæs.

SAS-aksjen ble omsatt for 16,45 kroner da Oslo Børs stengte tirsdag. Statens eierandel, som tilsvarer 9,88 prosent av alle SAS-aksjene, er dermed verdt drøyt 620 millioner kroner. Aksjekursen har falt siden oktober i fjor, da den lå på drøyt 26 kroner.

SAS' pressesjef i Norge, Knut Morten Johansen, er derimot ikke overrasket.

– Dette er i samsvar med det vi er blitt meddelt tidligere, sier Johansen, som ikke ønsker å gi noen ytterligere kommentarer.

Fullmakt i flere omganger

– Regjeringen har lenge vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av SAS. Stortinget har i flere omganger gitt regjeringen fullmakt til å selge seg ut av selskapet. Den fullmakten planlegger vi nå å benytte oss av, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en epost til NTB.

Han ønsker ikke å si noe om grunnen til at staten vil selge aksjene akkurat nå.

Fakta om SAS

* Luftfartsselskapet SAS ble grunnlagt i 1946 etter en sammenslåing av de nasjonale luftfartsselskapene i Norge, Danmark og Sverige.

* I dag har SAS mer enn 800 daglige avganger. Selskapet flyr over 29 millioner passasjerer i året til nærmere 120 destinasjoner i Europa, USA og Asia.

* SAS er delvis eid av private investorer og delvis av den danske, norske og svenske stat. Svenske Rickard Gustafson har vært toppsjef siden februar 2011.

* Selskapet har de siste årene hatt store økonomiske problemer, men har kjempet for å få økonomien på rett kurs med flere spareplaner.

* Som følge av dette har antallet ansatte minsket fra rundt 35.000 i 2002 til om lag 10.000 i 2016/2017.

(Kilder: SAS, Ritzau)