HAUGESUND/UTSIRA: Havvindkonferansen «Floating Wind» ble gjennomført i Haugesund denne uken med ulike aktører til stede. Førstkommende fredag legges stortingsmeldingen fram om Norges langsiktige verdiskaping rundt alle typer havvind.

Veilederenkommer samtidigog på Utsira sitter de klare for å lese meldingen.

Ordfører Marte Eide Klovning og næringsutvikler Tore Meinert i Utsira kommune er glade for at for at olje- og energiminister Tina Bru ønsker å legge til rette for positive lokale og regionale ringvirkninger i den kommende veilederen.

Utsira Nord er et areal som skal bygges ut med vindmøller og alt som hører med.

– Det er ikke bare her på Haugalandet vi er spente, men langs hele kysten. Det kommer til å bli slåsskamp mellom de ulike regionene om dette eventyret, sier næringsutvikler Tore Meinert i Utsira kommune.

Han tror havvind-prosjektene vil gjøre store ting for industrien på hele Haugalandet.

– Det vil komme store omveltninger. Tenk hva dette vil kunne bety for Aibel i Haugesund og for alle offshore-bedriftene, sier Meinert.

Utsira har laget en film som viser hvordan det vil bli på Utsira Nord, og hvilken betydning det vil få for Utsira som energisamfunn.

Ifølge olje- og energiministeren vil Utsira Nord, der det skal bygges flytende havvind, åpnes for tre utbygginger på opp til 500 megawatt hver.

Klar på nyåret

– Dette er egentlig den viktigste energi- og industriplanen som er blitt lagt fram på mange år. Den sier noe om hvordan vi skal produsere nok strøm til både å kutte utslippene, men også skape nye arbeidsplasser og legge til rette for mer industriutvikling, sier Bru til NRK.

Og det er kamp blant de store aktørene om å få bygge ut vindmølleparker ute i havet.

– Det er mange om beinet. Det er mange som vil søke på konsesjonene. Jeg tror den endelige veiledningen fra Stortinget vil ligge klar i september/oktober, og så kan det kanskje på nyåret være klart hvem som får bygge på Utsira Nord, sier Tore Meinert.

Han ser for seg hvordan øya Utsira vil bli et senter med ulike servicefunksjoner for havvind. Øya ligger ideelt til i forhold til Utsira Nord.

– Uante muligheter

– Vindmøllene må inspiseres både over og under vann. Det er mye teknologi. Om en serviceoperatør står 100–150 meter over havet oppe i en vindmølle og mekker og skrur, og mangler en liten reservedel, kan vi sende den ut fra Utsira med drone og opp til toppen, sier Tore Meinert.

Utsira har også gående et prosjekt med Haugaland Kraft om smartenergi ved siden av havvind-utbyggingen.

– Vi står foran uante muligheter på Utsira og for hele Haugalandet, sier næringsutvikleren.

Se film: