Det er med stor glede og stolthet jeg kan fortelle at Haugesunds Avis nå skal bytte navn til Hu.

Det nye navnet til NSB og Nettbuss blir Vy. 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det nye navnet til NSB og Nettbuss blir Vy. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.SIGNERT: Vi har brukt en del tid på dette, og investerer tungt i vår nye merkevare. Vårt gamle navn er misvisende. Haugesunds Avis dekker så mye mer enn Haugesund. Vi er heller ikke bare en avis. Folk kan se levende bilder hos oss. Derfor må vi bygge brand, altså merkevare, for framtida.

I samarbeid med dyre reklamebyråer i Oslo har vi kommet fram til at Hu i mye større grad vil kunne bli et navn som passer oss. Ordet kommer fra norrønt, selvsagt. Vi bryr oss om historie og røtter. Hu betyr flere ting. Det handler om hukommelse, men også om noe veloverveid. Det kan formidle sorg og fortvilelse: huhuhu! Forskrekkelse: hu! Eller begeistring, fart og livsmot: Hu hei, hvor det går! Alt er sider ved vår virksomhet. Vårt reason for beeing, som konsulentene sa. Dermed har vi fått et fantastisk navn. Ju-hu!

Nei. Vi er jo ikke idioter. I alle fall ikke akkurat på dette feltet. Haugesunds Avis-navnet og – ryktet er vår største verdi, sammen med kompetansen til våre ansatte. Folk kjenner oss.

Jeg skriver selvsagt egentlig om NSB. Som skal bli Vy. Togselskapet skal bruke 220 til 280 millioner kroner på å bytte navn. Dette vakte voldsom motstand fra nesten hele Norge. Why? Fy Vy! Ordspillene haglet. Twitter kokte. Vi koste oss med indignasjonen.

Motstanden ble faktisk så voldsom at mine instinkter ønsket å støtte skiftet: Vi må være åpen for endring. De kjører jo også buss, og eier ikke banen. Men jeg klarer det ikke. Jeg ser ikke behovet.

Jeg synes det er sabla kjipt at vi ikke har jernbane her på Haugalandet, men denne uka var det like greit.

Østlendingene raljerer over at vi bruker noen milliarder på undersjøiske tunneler. Vel, nå kan de klappe igjen. De bruker 280 millioner på å dumpe et kulturhistorisk navn til fordel for to bokstaver som hadde passet bedre som navn til et nytt meieriprodukt (som egentlig bare ville vært nok en variant av yoghurt).

Så er det selvsagt kjedelig forutsigbart å være negativ til et slikt skifte. Det kan være gode grunner for å endre seg. NSB har sikkert en del gammelt grums de vil bytte ut.

Det var nok fornuftig å gi DnB NOR, Postbanken og Vital det samlende navnet DNB. Jeg tror Expert hadde godt av å bli Power. Tine funker nok bra for Norske Meierier.

Om veien fra Statoil til StatoilHydro til Statoil til Equinor var nødvendig, vet jeg derimot ikke. Jeg er usikker på om det hjalp bensinstasjonsdriverne å bytte fra Statoil til Circle K, selv om det der var et eierskifte som var en fornuftig begrunnelse. Og jeg håper ikke Solstad brukte for mye penger på SolstadFarstad-merkevaren.

Noen ganger trenger vi tid. Generasjonen over meg snakka om Texaco som et geografisk sted i bygda lenge etter at Hydro-stasjonen var nedlagt. Og andre snakket fortsatt om Caltex. Men til slutt venner vi oss til det meste, og vi glemmer hva det kostet.

Nei, vi skal ikke være redde for endringer. Oppgjør med fortida. Kursendring.

Men NSB trengte ikke nytt navn. Det funket helt greit, enten man kjørte buss eller tog eller i verste fall buss for tog. Samtidig fortalte det om en stolt fortid, som Norges Statsbaner. Vår felles historie. Dem som bygde landet.

Kanskje er det ikke gøy å være sjef i en virksomhet som kobles til staten, enten man driver med tog eller olje. Men slik er det nå en gang. Staten er eier. Vi ønsker det slik.

Og, jo, de skal konkurrere med selskaper som heter Go-Ahead og slikt. Men er ikke kontrasten i NSB-navnet da en konkurransefordel?

Man kan modernisere uten å miste seg selv. Hu! Jeg tror vi fortsetter som Haugesunds Avis.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken