Hvem vil du gi pengene dine?

Haugesund 221118 Julegateåpning

Haugesund 221118 Julegateåpning Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tenk deg at du skal gi bort 6.145 kroner. 4.145 kroner gir du til dine nære og kjære. De siste 2.000 kronene kan du velge om du vil gi til en styrtrik amerikaner, eller om du vil gi en tusenlapp hver til Ivar Jacobsen og Jane Dunkley. For eksempel.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.SIGNERT: Du hadde kanskje ikke tenkt å gi julegave til Ivar og Jane i år, og synes den tanken er corny. Men det er vel bedre enn å sende pengene til den rike amerikaneren som du ikke vet hvem er? Og hvis Jane og Ivar lover å dele tusenlappen sin med en gjeng andre gode folk, og i tillegg setter av en andel til å bidra til skolebygging og sykehjemsplasser, pluss at de kjøper lodd når naboungen samler inn til korpset, så er det kanskje ok. I alle fall om Jane og Ivar da i tillegg kan kjøpe noe av deg en annen gang, om du har noe du selger.

Det handler om handel. Det er DNB som har beregnet at hver av oss skal bruke 6.145 kroner på gaver i år. Ivar og Jane er eksempler på personer som driver butikker på Haugalandet, og de som driver butikker får sin fortjeneste når vi handler.

Jeg kjenner en del som driver butikk. Jeg vet hvor hardt de jobber, hvor lange dagene blir, og hvordan de prøver å få så god inntjening at de kan ansette noen flere. Da er det opplagt at jeg heller vil at de skal tjene noen kroner på min handel.

Før følte jeg meg litt dum, litt lurt, om jeg for eksempel kjøpte joggesko ett sted og så fant ut at de samme skoa kunne jeg kjøpe på nett for 119 kroner mindre. Så skjønner man at handel er mer enn det. Jeg ble veldig begeistra da jeg fant ut at nå kan jeg kjøpe Hoka-skoa mine i Haugesund sentrum. Å komme der, kjenne på og prøve skoa, slå av en prat med fagfolk om både sko og lokale løp – det er klart det har verdi.

Tidligere i uka hadde vi en artikkel om Siri Nymark på Aksdal sko. Der kommer folk for å prøve sko – som de så bestiller noen kroner billigere på nett. Nå slutter butikken med barnesko. Vi vil ikke ha det slik. Handelsfolkene våre er serviceinnstilt, men de kan ikke drive service for svenske nettbutikker. Da blir butikkene borte.

Så forstår jeg at ungdommer som har spart i to måneder for ei ny jakke, trenger å spare et par hundrelapper. Og sliter du med å få pengene til å strekke til i familien, er det fornuftig og riktig å jakte de beste prisene. Men de fleste har litt å gå på. Da er det gode grunner for å handle lokalt, enten det er gaver, klær eller mat.

Man trenger ikke en gang gjøre det for å være grei, det holder med ren egeninteresse. De fleste arbeidsplassene vi har påvirkes av hvordan det går i lokalsamfunnet. At det skapes og beholdes verdier lokalt gjør at du får det bedre. Det handler om at ungene våre skal kunne få en jobb, og at kommunene våre skal kunne gi gode tjenester. Det handler om at bedrifter skal ha økonomi til å investere – og til å støtte lag og arrangementer.

Kanskje kan man håpe at alle andre tar seg av dette, men det enkleste er å begynne med seg selv.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken