Skisser til en ny 17. mai-sang

OK, det er ikke helt Bjørnstjerne-nivå, men han hadde noen krøkkete setninger, han også. Og han måtte skrote vers.

OK, det er ikke helt Bjørnstjerne-nivå, men han hadde noen krøkkete setninger, han også. Og han måtte skrote vers.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

SIGNERT Jeg håper alle hadde en fin nasjonaldag i går. Det er en flott feiring av mye av det som er flott og verdifullt i landet vårt. Samtidig er det en oppvisning i dugnadsånd og frivillighet.

17. mai er en dag for tradisjoner. Hvert år tar vi på oss de samme klærne, spiser den samme maten, følger det samme tidsskjemaet – og synger, forsøksvis, de samme sangene. Vi vil ha det slik det alltid har vært.

Det er litt som i jula. En klar forskjell på høytidene, imidlertid, er at det stadig kommer nye julesanger. Har vi fått noen nye 17.-maisanger i det siste? Jeg kommer ikke på noen.

For all del, vi må ta vare på de gamle sangene. De skal ikke endres. Selv om de delvis oppfattes som krøkkete i språket og gir uttrykk for holdninger som sier at fedrene skal kjempe mens mødrene skal gråte, er de en verdifull del av vår kulturarv.

Samtidig er stort sett alle sammen skrevet i en tid der vi var under okkupasjon eller på annen måte var under press eller trussel fra en fremmed makt. Kanskje kunne vi ha fått laget en mødrelandssang som tok opp noen litt mer moderne problemstillinger, og verdier.

For eksempel er de fleste av oss enige om at det er mye stygt i kommentarfeltene. Personangrep og hets kveler til tider den offentlige debatten. Så er det noen som rolig tar til motmæle. Kanskje mødrelandssangen vår kunne hatt et vers om dette? Til en litt pompøs melodi:

Vi hedrer vår mor som ytret seg

saklig da kommentarfeltets troll slo til,

men svarte rolig: jeg er uenig med deg,

så får du bare skrive det du vil.

Det er lokalvalg i år. Jeg har pratet med et par kommunestyrepolitikere som ikke tar gjenvalg fordi den personlige belastningen blir for stor. De har brukt kveld etter kveld, time etter time, i år etter år, på møter og forberedelser, samtaler med berørte, for å prøve å gjøre det de mener er rett i vanskelige saker.

Det er disse som på våre vegne må velge i betente interessekonflikter. Så opplever de at ungene får høre det på skolen fordi far eller mor er politisk engasjert. De hetses. Det er ikke greit.

Mødrelandssangen trenger et vers om det. Vi plukker en ikke helt tilfeldig valgt lokalsak som eksempel:

Vi hedrer ham som ville gjøre rett,

i saken om Fjord motorpark.

Han forsøkte å bruke sitt sunne vett,

til tross for alle ballespark.

Hva ellers. Fake news? Konspirasjonsteorier? Løgner som spres på nett? Det er ikke et problem Wergeland hadde?

La oss lage et eksempelvers på det, også:

Inn over landet kom utrolig nytt:

Månelanding er avslørt per mail

og med vaksiner har Staten oss alltid snytt!

Vent litt! Det der er nok feil!

Ok, det er ikke helt Bjørnstjerne-nivå, ser det. Men han hadde noen tvilsomme setninger, han også. Også han måtte skrote vers.

Sammen finner vi sikkert på noe bra. Vi har et år på oss.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken