(Bergensavisen:) Siri Røiseth fra Osterøy hadde samboer, leilighet og en trygg jobb i forsikringsbransjen da pandemien inntraff i fjor. Hun trengte ikke å bekymre seg nevneverdig. Så tok hun og samboeren et drastisk valg.

– Jeg sa opp jobben, leide ut leiligheten som min samboer og jeg eier i Bergen, og totalrenoverte en van som skulle bli vårt nye hjem. Slik frigjorde jeg meg mer økonomisk, og fikk mer tid og motivasjon til å arbeide som kunstner, forteller Røiseth.

  • Har du tips eller innspill til noe vi bør skrive om? Ta kontakt med oss på pulsen@ba.no!

Rullende «hjemmekontor»

Mens resten av landet vendte seg til stillesittende hjemmekontor, ble det et rullende studio for Røiseth.

– Min samboer jobber offshore, så det har blitt tid til å savne hverandre, men også å samarbeide. Jeg spør gjerne ham om tilbakemeldinger på verkene mine.

Men salgstallet har også skutt i været:

– Jeg beregnet at jeg måtte selge rundt 350 bilder for å kunne leve slik i ett år. I 2020 endte salgstallet på 1500 bilder, så da fortsetter vi med denne livsstilen, sier Røiseth og smiler fra øre til øre.

Med det rullende kontoret har samboerparet vært land og strand rundt i vårt langstrakte land, men i Lofoten ble de værende en stund.

– Det å være i naturen og gå turer, gir meg spesielt mye motivasjon – og der er Lofoten helt strålende, forteller kunstneren, men presiserer at hun føler en patriotisme for Bergen:

– Jeg har en forkjærlighet for Bergen, og det prøver jeg å uttrykke i kunsten min med motiver som Ulriken, Laksevågkranen og pingviner. Da el-sparkesyklene gjorde sin inntreden, måtte jeg selvsagt lage et motiv av en pingvin på en slik el-sparkesykkel.


Stiller ut på Fløyen

Denne patriotismen har bergensere tilsynelatende respondert på, da salgstallene viser at majoriteten av kjøperne er fra bergensområdet.

Det var også blant årsakene til at Røiseth ble anbefalt da Gategalleriet skulle kuratere kunstprosjektet i Fløistuen Kafè, på oppdrag fra administrerende direktør i Fløibanen, Anita Nybø. Gallerikommisjonen går til veldedige formål.

– En naturlig følge av pandemien er at turistene har uteblitt, og det er ikke mange bergensere som kjøper suvenirer som troll som vi vanligvis selger mye av her på kafeen. Dermed trengte vi et nytt trekkplaster, og bestemte oss for å satse på lokale kunstnere. Siri er nå sistemann ut i en rekke av seks, forteller Nybø, som mener Røiseth lager kunst som treffer mange.

Overveldet av responsen

Utstillingen til Siri Røiseth ble åpnet i begynnelsen av april, og skal pryde veggene frem til 17. mai.

For anledningen har kunstneren både laget trykk og maleri av karakterer man kjenner igjen fra Fløyen. At det ble så godt tatt imot, sier hun er overveldende.

– Allerede første dagen solgte jeg syv verk. Jeg er så takknemlig for alle som har kjøpt et bilde, og for den responsen jeg har fått det siste året. Jeg er også veldig glad for samarbeidet med Gategalleriet, som har gitt meg nye muligheter, sier Røiseth.

– Hun er ettertraktet blant samlere

At Røiseth selv selger sine verk til noen tusenlapper, mens det er annonser på Finn hvor verkene videreselges med stor gevinst, er noe hun bare synes er kjekt.

– Det viser at mine bilder holder seg attraktive og stiger i verdi. Det er bare flott at de som har kjøpt et verk da tydeligvis har gjort et godt kjøp, sier Røiseth.

Gategalleriets daglige leder, Christer Holm, er tydelig stolt over kunstneren han signerte i fjor.

– Siri har mildt sagt hatt et produktivt år, og har opplevd en massiv interesse fra samlere. Hun har hatt fem trykklanseringer som har solgt ut på mindre enn 24 timer, noen på bare minutter. I tillegg ble et utsolgt trykk solgt på auksjonen Kunst mot kreft for 15.000 kr, noe som er ganske oppsiktsvekkende., sier Christer Holm.