Brannmesterens skole brant ned

GAMLE TRAKTER: Brannmester i Sveio, Jarle Erdalsdal, har mange gode minner fra Vandaskog skule. –Trist at det skulle ende slik, men at ingen liv gikk tapt, er det viktige, sier han. FOTO: TERJE STØRKSEN

GAMLE TRAKTER: Brannmester i Sveio, Jarle Erdalsdal, har mange gode minner fra Vandaskog skule. –Trist at det skulle ende slik, men at ingen liv gikk tapt, er det viktige, sier han. FOTO: TERJE STØRKSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I 1972 var han elev ved Vandaskog skule, siden ble han lærer og rektor der. Lørdag morgen var brannmester Jarle Erdalsdal i arbeid da skolen brant ned.

DEL

SVEIO: Grytidlig lørdag gikk alarmen. Først i form av en telefon fra 110-sentralen til brannsjef Bjarne Hetlesæter.

SE VIDEO: VANDASKOG SKULE I RUINER

- Et skip som passerte over Sletta hadde ringt om tegn til brann inne på land. De så ingen flammer og kunne ikke si hvor langt inne, men det lyste godt opp, sier Hetlesæter.

Les også:


Like etter fikk han varsel fra en av sine brannmenn som bor i Vandaskog-området. Det var skolen som sto i brann.

Mannskaper fra stasjonene i Sveio og Førde rykket ut.

- Vi var her ti-femten minutter etter at alarmen gikk, sier brannmester ved Sveio stasjon, Jarle Erdalsdal.

For ham var det en spesiell brann. Ved Vandaskog skule har han selv vært elev, han var lærer der den gang skolen ble utvidet. Siden har han vært rektor for spesialundervisning her, og Erdalsdal er blant dem som har feiret barnedåp i selskapslokalene ved skolen.

- Trist at det skulle ende slik, sier han mens små flammer stikker til værs her og der i skoleruinene. Det kommer de til å gjøre i enda noen timer.

- Brent lenge

Lørdag morgen kom de til en nesten nedbrent skole, og slår fast at det må ha brent der en god stund. Brannmannskapene, 25-30 i tallet, ble delt i fire lag og gjøv løs på den viktigste oppgaven: Å slukke flammene som spredte seg i terrenget.

- Vi er gode på lyngbranner i Sveio. Det har vi mye erfaring med og har også trent mye, sier Erdalsdal.

Et av stedene de har trent, er nettopp ved Vandaskog. Dermed var det ikke så mye ilden kunne spre seg i.

Terrenget var ikke hovedbekymringen, men om brannen skulle spre seg til Lyngholm og bebyggelsen der.

- Det gjorde den ikke, for mannskapene klarte å ta ned flammene. Vi lå i forkant, og fikk kontroll, sier brannsjef Hetlesæter.

De fikk bistand av tankbil fra Haugesund med 8.000 liter vann. Skogbrannreserven, som er lokale frivillige, ble varslet. Helikopter kunne de også få tilgang til, om brannen skulle true bebyggelsen.

Sivilforsvaret mobiliserte, og fra nabokommuner kom tilbud om hjelp. Men det gikk i likeste laget å få kontroll på flammene. Brannledelsen roser sine mannskaper og kaller dem motiverte brannfolk.

Avlyste

I Sveio, som andre steder, har det tørre været ført til skjerpet brannfare i januar. Sist mandag ble det innført totalforbud mot åpen ild, og en planlagt brannøvelse ble avlyst. Det var uaktuelt med kontrollert nedbrenning av et hus i så tørt vær.

- Vi tok den avgjørelsen etter Lærdal-brannen for to uker siden. I dagene som er gått har brannfaren bare forverret seg, sier Hetlesæter.

Det er mange år siden Vandaskog skule ble lagt ned som barneskole og elevene overført til Vikse. Nå har skolen vært i bruk som forsamlingslokale for bygda. I starten av uken var rundt 100 personer samlet til folkemøte om vindkraftplanene i Ryvardenmarka.
 

Artikkeltags