«Skalk lukene»

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Boris Johnson tar fatt på statsministerjobben med så spisse formuleringer, og med det stemmevolumet, som han er kjent for: Storbritannia skal ut av EU innen 31. oktober. Med eller uten en avtale. Koste hva det hva det koste vil. «Do or die». Utsiktene til nye forhandlinger om utmeldingsavtalen må imidlertid betegnes som fraværende. Det som har vært antydet på enkelte hold i EU, dreier seg om noen mulige justeringer i den politiske tilleggserklæringen og definitivt ikke om reelle reforhandlinger. Så kan det listes opp mulige alternativer for hva som kan lirkes igjennom i Parlamentet og i Johnsons eget parti. Selv bidrar han foreløpig ikke med mer enn å blankt avskrive en ny brexit- utsettelse.

Spekulasjonene om nyvalg og ny folke- avstemning har skutt fart med Johnsons «tiltredelseserklæring». Som seg hør og bør kom den nyslåtte statsministeren også med en erklæring om å «forene dette landet». Også dette kan lyde som en uoverkommelig oppgave. Brexit-splittelsen er dyp både mellom de to tradisjonelle styrings- partiene og tvers igjennom dem. Og Boris Johnsons suksessfaktor hittil har ikke akkurat vært å bygge broer og forene motsetninger.

For øvrig vil håndteringen av en akutt og alvorlig krise i Persiabukta måtte begrense kapasiteten til å jobbe med brexit i de gjen- værende 98 dagene. Sannsynligheten for en såkalt hard brexit – og situasjonen totalt sett – skaper pessimisme i britisk næringsliv. I en fersk måling fra Deloitte svarer 83 av selskapene at brexit vil medføre en langvarig svekkelse av forretningsklimaet. To av tre selskaper regner med nedskjæringer og nær halvparten forventer kutt i investeringene.

NHO har dessverre gode grunner til anbefale norsk næringsliv å «skalke lukene for en uryddig brexit». Solberg-regjeringen får gode skussmål for avtalen som hindrer ny toll på varehandelen med Storbritannia. Men avtalen omfatter ikke tjenester og vil ikke hindre at norske bedrifter rammes av det grensekaoset som en hard brexit vil medføre. Særlig stor er uvissheten og bekymringen innen sjømatnæringen, der britene utgjør Norges fjerde største eksportmarked. For Johnson styrer mot verstefallsscenarioet. Koste hva det koste vil. Også for Storbritannias handelspartnere og nære venner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken