Skatt med skjevheter

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Temaet eiendomsskatt gjør krav på en synlig plass i kommunevalgkampen, men ligger foreløpig i skyggen av bompengene. I begge tilfeller dreier det seg om hva det offentlige trenger av inntekter sett opp mot hva folk opplever som noenlunde rett og rimelig. De tørre tall viser at inntektene fra eiendomsskatten har økt år for år, ettersom stadig flere kommuner har tatt i bruk i denne skatteformen. Frp-styrte kommuner danner intet unntak, selv om Siv Jensens parti sentralt har programfestet full avvikling. Regjeringserklæringen varslet reduksjon i satser og grunnlag for eiendomsskatten. Spørsmålet om å innføre denne skatten er overlatt til kommunale selvstyret, men burde vært utstyrt med en varseltrekant for «vanedannende».

Systemet for å beregne eiendomsskatten har noen innebygde skjevheter med åpenbare utslag. Det er blant annet påvist hvordan prakteiendommer i enkelte kommuner slipper langt billigere enn boliger av mer normal standard. En generell svakhet er at den beregningsmodellen som ofte benyttes, ikke omfatter stort mer enn kvadratmeter, uansett beliggenhet, støy- og solforhold og annet som påvirker verdien. Det som særlig setter ny fart i debatten nå, er imidlertid de tiltakene en del kommuner har satt i verk med å revidere takstgrunnlaget for hus og hytter.

Da regjeringen fikk redusert maksimumssatsen for eiendomsskatten, fikk mange kommuner nødvendigvis et inntektstap. Da kan fristelsen ta overhånd til å oppjustere boligtakstene. Her tilbyr private konsulentselskaper sine tjenester for dette formålet. Og dette er tydeligvis blitt et vekstmarked, et ganske lukrativt sådant, slik det framgikk av NRKs Brennpunkt nylig. Dette er en praksis Kommune-Norge bør avstå fra.

For som Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund framholder, er det uforståelig for skattyterne at staten og kommunen er til dels svært uenige om hvor mye våre hjem er verdt. Siv Jensen lover å se på beskatningsmodellen på nytt. Det er nødvendig. For både skatter og avgifter må ha en nødvendig legitimitet. Da holder det ikke å liste opp de gode formålene skatteinntektene brukes til. Skal man først ha en eiendomsskatt må et solid element av likebehandling og dermed sosial rettferdighet være et minimumskrav.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken