Haugesundere må betale i gjennomsnitt 22.638 kroner i restskatt

NYTT NAVN: Fra midnatt ble skattemeldingen lagt ut. Og fra i år heter det skattemelding og ikke selvangivelse etter en lovendring fra nyttår.

NYTT NAVN: Fra midnatt ble skattemeldingen lagt ut. Og fra i år heter det skattemelding og ikke selvangivelse etter en lovendring fra nyttår. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fra midnatt ble nærmere 4,8 millioner skattemeldinger lagt ut. Og de fleste får penger tilbake, mens bare to av ti får skattesmell.

DEL

SKATTEMELDINGEN: Foreløpige tall fra Skatteetaten viser at 5.124 haugesundere må betale i gjennomsnitt 22.638 kroner i restskatt.

20.954 skattytere i byen har til sammen 238,8 millioner til gode. Det blir i gjennomsnitt 11.358 kroner.

På landsbasis ligger cirka 2,8 millioner an til å få penger tilbake, mens om lag 740.000 ser ut til å få restskatt. Selvangivelsen har i år endret navn skattemelding, etter en lovendring fra nyttår.

Det er ganske små endringer fra i fjor. Det gjelder også beløpene. De som får penger igjen, får i snitt 11.000 kroner, mens cirka 26.000 kroner er gjennomsnittsbeløpet for dem som får restskatt.

LES OGSÅ: Problemer med skatteinnlogging hos Altinn

Sjekk opplysningene

Årets skattemelding inneholder flere forhåndsutfylte opplysninger enn noen gang tidligere. Opplysningene blir innrapportert av arbeidsgivere, banker, barnehager og andre som leverer informasjon om inntekt, formue, gjeld og fradrag. Men det er fortsatt alfa og omega å sjekke at opplysningene stemmer.

– Jo flere opplysninger vi mottar, jo bedre kvalitet på innholdet i skattemeldingen. Men selv om mye er fylt ut, må du likevel sjekke at opplysningene stemmer. Skattemeldingen er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt, understreker Hans Christian Holte.

– Noe av det viktigste du kan gjøre er å sjekke at du har de fradragene du har krav på. Det er en del opplysninger vi ikke har forutsetninger for å kjenne til, påpeker skattedirektøren.

LES OGSÅ: Nå kan du sjekke skatten

1,2 millioner personer leverte skattemeldingen med endringer i 2016. Men det var rundt 400.000 som ikke engang åpnet dokumentet. Holte håper dette tallet blir mindre i år.

– Det som typisk mangler er et eller annet fradrag som man burde sett. Det kan også være ekstrainntekter som ikke er ført opp. Dette kan gi utslag i begge retninger, sier skattedirektøren.

De flest får oppgjøret i juni

Skal du gjøre endringer på skattemeldingen, har du frist til 30. april. Trenger du ikke gjøre noen endringer, behøver du ikke å gjøre noen ting når du er privatperson. For bedrifter er det andre regler. De aller fleste får skatteoppgjøret 21. juni. De neste puljene er 4. august og 25. oktober.

Mer informasjon, tips og råd finner du på Skatteetatens nettsider.

Artikkeltags