Sandvasshytta ligger 830 moh og er Haugesund Turistforenings eldste hytte og ble bygget i 1930. Ny sikringshytte ble satt opp i 1992, og ny hovedhytte sto ferdig i 2010. Den har en flott beliggenhet i et storslått og fint landskap i Etnefjellenes kanskje mest snøsikre område.

Fra parkeringsplassen følger vi veien opp til den øverste gården. Herfra går turistforeningens røde T-merkede sti opp til Sandvasshytta. Vi følger denne et stykke, gjennomen grind og videre i ca. fem minutter. Vi er da kommet til et stidele og T-ruta fortsetter rett frem.

Vi må nok regne med å bære skiene et stykke opp, for stien blir brattere. Etter hvert blir terrenget mindre bratt, og vi kommer opp på en myrflate. Vi går opp forbi Vetlebu, den gulmalte hytta som ligger litt opp til venstre, og fortsetter bratt opp bak hytta. Foran oss er det en stor høyde med en tydelig varde på toppen, et stykke til høyre for denne er et markert skar som vi tar sikte på. Oppe i skaret flater terrenget ut igjen, og her kan vi nyte utsikten mot Åkrafjorden, fjellene på andre siden og mot Folgefonna.

Vi følger terrenget i lett stigning oppover, til høyre for oss har vi bratte skrenter. Når terrenget foran oss blir brattere igjen og skrentene til høyre tar slutt, dreier vi svakt høyre og inn i skaret. Dette heter Fagerskar. Vi følger forbi de bratte nordøstskrentene av østre Hestaskardnut og opp til topps.

Her åpenbarer fjellheimen på sørsida seg, med Vinjakvelvnuten, Skautanuten og Høgenuten som de mest iøynefallende. Når vi er nesten på høyde med den øverste hytta i Fagerskard, tar vi opp til venstre og ut av skardet, og staker oss lett bortover mot Nautavatnet og den vesle aluminiumsbua som ligger rett før vatnet.

Vi krysser vatnet og går på land i sørøstre enden. Her vil vi se noen varder som markerer T-ruta og vi følger i hovedsak denne resten av veien, i østlig retning. Der det går bratt utfor igjen får vi det første synet av Sandvatnet og hytta noen hundre meter foran oss. Etter dette går resten av turen bort til hytta som en lek. Turen tilbake neste dag går i samme spor som vi kom opp.

Turfakta

VARIGHET: Turen tar ca fire-fem timer opp, to-tre timer ned.

FRA HAUGESUND: Hytta nås lett fra Markhus ved Åkrafjorden eller fra Sauda via Åbødalen. Fra Haugesund kjører vi gjennom Markhustunnelen, svinger av rett etter tunnelåpningen og følger «gamleveien» tilbake ca. 200 meter, en vei opp til venstre som vi følger helt opp til en parkeringsplass med avgift.

PARKERING: Parkeringsplass med avgift. Er det glatt og isete vei må vi finne oss i å parkere nede ved gamleveien (gratis).