I dag så jeg et innlegg fra Haugesunds Avis på Facebook som gjorde meg oppriktig bekymret. Saken handlet om anbefalingen om bruk av munnbind i butikker. Saken selv er det ingenting i veien med. Den er kort, og beskriver er besøk hos to butikker på Oasen storsenter for å høre deres mening om den nye anbefalingen. Problemet er det som blir skrevet som lokketekst på Facebook-posten: Kommer du til å følge anbefalingen som gjelder fra onsdag?

Kommentarfeltet under er fullt av kommentarer fra avisens følgere. De aller fleste oppgir at de selvfølgelig skal følge anbefalingen. Men spørsmålet stilles også på en måte som etter min mening legger opp til kommentarer om hvordan Covid-19 er juks, eller at det er hykleri å anbefale bruk av munnbind. Det er ikke slik man skal legge opp til debatt i kommentarfeltet! Haugesunds Avis har all rett til å kritisere både nasjonale og lokale myndigheter på lederplass for tiltak de mener er ineffektive, inngripende eller udemokratiske. Om det blir gjort, er det ikke synlig for følgere på Facebook.

Medier skal bedrive presseetikk. Dette gjelder selvsagt også lokalaviser - eller regionsaviser, som Haugesunds Avis kaller seg. Spesielt er dette viktig da det er flere som abonnerer på avisen som kanskje ikke leser andre nasjonale aviser til vanlig.

Det er ikke noe galt med å få nyhetene sine fra lokalavisa, Regjeringen selv går så langt som å si at de faktisk styrker lokaldemokratiet. Men man skal være forsiktig med makten man har - både som redaktør, individuell journalist, og spesielt - som ansvarlig for sosiale medier.

Enda viktigere er kanskje måten Haugesunds Avis promoterer seg selv. Facebook virker å ha blitt en viktig kanal for Haugesunds Avis. Det er heller ikke rart, mange andre store og små mediehus bruker Facebook flittig som kanal. Der deles det ofte ukritisk - blant annet er det jeg oppfatter som høyrevridde og upålitelige kilder som Resett og HRS noen av de aller mest delte på Facebook i Norge. Derfor står det et ekstra stort ansvar hos mediehuset til å produsere nøytrale overskrifter som engasjerer uten å legge igjen en antakelse hos leseren før de har lest saken. Og det er nok ikke alle som leser sakene, ettersom tilnærmet alle sakene på H-avis er pluss-saker.

Av og til kan det for meg virke som de eneste sakene Haugesunds Avis skriver, er på oppfordring fra lokale politikere, bedrifter, eller andre med en åpenbar agenda. Jeg kan blant annet nevne saken om nytt kultursentrum på Karmøy, saken om gratis ferje til Utsira og saken om at det var over 300 søkere på samme jobb i et nytt lokalt varehus.

Bruk den journalistiske tyngden dere har! Man må grundig informere før man man legger opp til spekulative kommentarfelt som splitter, det gjelder i alle saker.

Jeg er glad i lokalavisa mi, og det betyr at jeg også må oppfordre til en skjerping av den demokratiske funksjonen.