Fraværsgrensa gir færre gutter karakterer på videregående skole

Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Andelen som ikke får vurdering i ett eller flere fag på videregående skole, har økt med 2,4 prosent siden fraværsgrensa ble innført i 2016, viser en oversikt.

DEL

Til sammen var det 3.036 gutter som manglet vurdering i ett eller flere fag, skriver Utdanningsnytt som viser til en oversikt fagbladet Utdanning har laget. Oversikten er basert på Utdanningsdirektoratets statistikk for elever uten vurderingsgrunnlag og omfatter foreløpige tall for siste skoleår. Problemet er størst blant guttene på yrkesfag.

– At antall gutter som ikke får karakterer øker, er veldig bekymringsfullt. Det var nettopp dette vi fryktet da fraværsgrensa ble innført, sier forsker Robin Ulriksen ved Nordisk institutt for innovasjon, forskning og utdanning (NIVA) til Utdanningsnytt.

Problemene synes å være aller størst i Oslo, der gutter som ikke får vurdering, har økt med 16 prosent. I hovedstaden manglet 10 prosent av guttene på yrkesfag minst én karakter på vitnemålet i år. Det er 43 prosent flere enn før fraværsgrensa ble innført i 2016, viser oversikten.

– Tidligere klarte man å sluse gjennom mange av dem som var lavt presterende og hadde høyt fravær. Fraværsgrensa har gjort at flere av disse elevene nå ender opp uten karakterer, sier Ulriksen.

Artikkeltags