SKRIVEKONKURRANSE: Er du interessert i å vinne et gavekort på 1.000 kroner, kan det være verdt å lese teksten her ovenfor nøye en gang til. Da vet du nemlig hva du har å forholde deg til om du ønsker å være med i skrivekonkurransen som Haugesunds Avis arrangerer sammen med Rikssamlingsjubileet.

Reglene er enkle: Du kan skrive hva du vil, men du kan ikke bruke mer enn 100 tegn. Og ja; teksten som innleder denne artikkelen inneholder akkurat 100 tegn.

– Du får sagt temmelig mye med så få ord, sier Trond Ole Paulsen som på oppfordring har sendt oss sine 100 tegn for å vise interesserte deltakere hva det går i.

Konkurranse både i nord og sør

Paulsen er prosjektleder i Rikssamlingsjubileet som arrangeres fra 9. til 19. juni i vertskommunene Haugesund, Karmøy, Stavanger og Sola.

Før vi kommer så langt inviteres det altså til skrivekonkurranse både i nord- og sørfylket – i sør i samarbeid med Stavanger Aftenblad, i nord sammen med Haugesunds Avis.

Konkurransen er åpen for alle. Innsendingsfrist er 10. mai. Juryen i Nord-Rogaland består av ansvarlig redaktør Einar Tho i Haugesunds Avis, Avaldsnesprosjektets leder Marit Synnøve Vea og Linn Isabel Eielsen som kan tituleres som student, musiker, tekstforfatter, tegneserieskaper og slam-poet.

– Nesten synd Eielsen er med i juryen, for hun hadde nok vært en vinnerkandidat, sier Paulsen.

I skjemaet her kan du legge inn ditt forslag.

Premie og trekninger

Juryen plukker ut 5–10 finalister. Finaletekstene presenteres i Haugesunds Avis, og det er leserne som stemmer fram vinneren.

Vedkommende vinner gavekort på 1.000 kroner. Tilsvarende sum blir også gitt til fire personer som trekkes ut blant deltakerne.

– Alle finalistene får også gratisbilletter til Rikssamlingsjubileet, forteller prosjektleder Paulsen.

– Hva kan folk skrive om?

– Hva som helst. Jeg vil egentlig si minst mulig om dette, slik at jeg ikke legger føringer for de som vil være med, sier Paulsen som likevel benytter anledningen til å komme med en liten utfordring til deltakerne:

– Det hadde vært spennende om noen klarer å si noe om vår tid, samtidig som budskapet deres kan være relevant for de som måtte lese det om tusen år.

Vinnerteksten skal på bautastein

Paulsens tusenårsperspektiv er ikke tilfeldig. Det er drøye tusen år (eller 1.150, for å være nøyaktig) siden rikssamlingen.

Enkelte runer som ble risset inn i steiner fra den tiden er bevart fram til i dag. Også skrivekonkurransens vinnertekst skal risses inn i stein, og da forhåpentligvis bli lest av våre etterkommere om tusen år.

For at det skal skje trengs det nødvendigvis en stein til formålet. Og her trenger prosjektleder Trond Ole Paulsen litt hjelp. De kan ikke bruke hvilken som helst stein til dette.

Paulsen forklarer:

– Steinen må rett og slett være stor. Gjerne rundt tre meter lang, siden den nok må graves ned for at den skal kunne stå. Dessuten må den ha en viss bredde, slik at det blir plass til de hundre tegnene. Og så må steinen helst være glatt og fin, slik at det er mulig å risse inn vinnerteksten. Forhåpentligvis ligger det en slik stien et eller annet sted på Haugalandet. I så fall er det bare å ta kontakt med oss, sier han.

Midt i jubileumsområdet står det bokstavelig talt plantet en bauta av en stein. Paulsen smiler av tanken når vi spør om han har vurdert Haraldsstøtta som aktuell.

– Den har ikke engang vært innom tankene mine. Om vi begynner å risse inn noe der, får jeg en god del myndigheter på nakken. Det er jo uaktuelt, men ikke slipp tanken, gliser han.

Rikssamlingsjubileet

Jubileet feires i forbindelsen med at det i år er 1.150 år siden slaget ved Hafrsfjord skal ha funnet sted. Det var i år 872 Harald Hårfagre beseiret sine motstandere og ble Norges første rikskonge.

Rikssamlingsjubileet skal feires i kommunene Sola, Stavanger, Karmøy og Haugesund. Hovedprogrammet her i nordfylket finner sted lørdag 11. og søndag 12. juni.

Kommunene Haugesund og Karmøy har sammen med Sola og Stavanger bidratt med én million kroner hver til finansieringen av jubileet.

I tillegg har Rogaland fylkeskommune bevilget 1,5 millioner kroner, staten én million og sponsorer 2,1 millioner.