LÆRERSTREIKEN [Nettavisen]: Mandag trappes den pågående lærerstreiken opp, og om lag 3000 lærere er i streik.

Nå slår rektor ved Haugaland videregående skole i Haugaland alarm, der over halvparten er lærerne er tatt ut i streik.

– Jeg tror de aller fleste elevene er lei seg. De jeg møter og snakker med gir uttrykk for at de aller helst ville vært på skolen, og noen er faktisk veldig lei seg og bekymret for at de må bruke flere år på videregående skole, sa rektor Solveig Rossebø Kalstad på Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Hun fortalte at noen klasser rammes veldig hardet av streiken.

– Jeg kjenner jeg nesten har en klump i magen, og er bekymret for ungdommene våre som har vært gjennom en pandemi og som nå får en veldig dårlig skolestart, sa Rossebø Kalstad.

Les også: Lærerstreiken trappes opp: – Streiker så lenge det er nødvendig

Se video fra debatten her:

– Kan ødelegge liv

Psykolog og professor Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø, er også bekymret.

– Jeg har fulgt denne debatten og de uttalelsene som har kommet fra streikelederne. Jeg legger merke til at ikke i noen sammenhenger så har skadepotensialet hos elevene blitt fremhevet og diskutert, sa Mørck i debatten.

Han sier det er hans jobb som barnepsykolog på vegne av barna og peke tydelig på at streik i skolen kan ha alvorlige konsekvenser.

– Noen elever er robuste og greier seg gjennom mye, men for de elevene som er gjennomsnittlige og ikke minst de som trenger ekstra ressurser så kan dette bli veldig alvorllig, sa psykologen, og advarte:

– Det kan gå utover psykisk helse, det kan gå utover selvtillit og selvfølelse og det kan ha konsekvenser for hele livet. Det kan hende de ikke får den utdannelsen eller jobben de hadde ønsket seg.

– Vi har tenkt på det

Leder i Skolenes landsforbund, Mette Johnsen Walker, avviste at de ikke tar hensyn til elevene.

– Vi har tenkt på det også, det er derfor vi har skjermet barneskolene. Vi skjermer også de som er i spesialundervisning, sa Johnsen Walker i Politisk kvarter.

Hun mener det også er andre som skal ta ansvar under en streik.

– Det er jo egentlig bevilgende myndigheter som skulle sette inn tiltak nettopp for å hjelpe den gruppen. Så det går fortsatt an å gjøre noe for denne gruppen, men denne streiken må vi ta, sa hun.

Johnsen Walker sa også at de gjerne går i dialog med Kommunesektorens organisasjon (KS), i håp om å løse konflikten.

– Vi kommer gjerne i dialog med KS. For hvis vi kan sette oss ned å snakke sammen, så er jeg sikker på at vi også kan finne fram til noen løsninger, sa hun.

Lærerstreiken har nå vart i to måneder.