VALG 21: Med 99,7 prosent av stemmene opptelt, er det klart at Ap, Sp og SV får flertall på Stortinget med 89 mandater.

– Nå skal jeg snakke med mitt eget parti – partiledelsen og sentralstyret – i morgen. Så er det naturlig for de samtalene jeg har annonsert i kveld, at vi begynner med Senterpartiet, som er største parti. Så SV, og så skal vi snakke med Rødt og MDG, sa Støre til NTB natt til tirsdag.

Støre: Samtalene er ikke i gang

Partilederen tror alle partiene har behov for å oppsummere hver for seg først.

– Vi har et stort ansvar nå: Vi har fått et stort flertall. Det må tas noen valg. Men jeg tenker at alle må kjenne på det ansvaret. Vi skal få en god prosess mot en ny regjering, så kommer sakene i neste runde, sa Støre.

Han sa samtidig at samtalene ikke er i gang allerede.

– Nei, det er de ikke. Vi er veldig enige om at vi skal hvile ut nå. Og jeg tror alle partiledere skal til sine partier med resultatet, oppsummere det og legge veien videre.

Senterpartiet har vært klart på at de helst vil ha en regjering med bare de og Ap. Rett før valget sa Geir Pollestad til Haugesunds Avis at han heller vil ha en mindretallsregjering uten SV enn en flertallsregjering med.

Tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete sier derimot til Klassekampen at de tre partiene bør finne sammen, slik Ap vil.

– Mange har framstilt det som om SV er så vanskelig å samarbeide med. Jeg opplevde som partileder at det var like lett, og like vanskelig, å samarbeide med Ap som med SV, sier Navarsete der.

For Ap er førstevalget trepartiregjering:

– Vi er takknemlige for at velgerne har gitt så tydelig uttrykk for at dagens borgerlige regjering må byttes ut, og at det er solid grunnlag for å gjøre det på vår side. Ap, som største parti, vil ta initiativ til samtaler med alle partier som har gått til valg på å bytte ut dagens regjering, med mål om å danne flertallsregjering med SV og Sp, sier Tajik i tirsdagens Politisk kvarter på NRK.

Tajik påpeker at de neste dagene og ukene vil vise hva som til slutt er mulig, men understreker at de skal ha god dialog med SV, Sp, og de øvrige rødgrønne.

Både Ap og SV har sentralstyremøter klokka 14 tirsdag.