I stedet for å kalle myndighetene for diktatorer og det som verre er, burde heller de som ikke vil ta vaksinen forandre mening. Til nå har de bare vært gratispassasjerer og surfet på alle som har vist ansvar og vaksinert seg.

Selvfølgelig er det en lettelse for folk flest og de fleste næringer at Norge er gjenåpnet. To år med nedstengninger - enten helt eller delvis nedstengning - har satt sine spor. Og flere føler seg langt fra fri ennå.

Redselen for å bli smittet går ikke så fort over. I nærmeste kjøpesenter gikk bortimot halvparten av kundene med munnbind etter at statsministeren hadde erklært landet fritt for flere påbud. Men han kom også med klare råd og advarsler om at smitten er her ennå. Og at folk måtte vise ansvar og vaksinere seg.

Omikron smitter mer enn noen annen variant av Covid-19. Forskjellen er ifølge helsemyndighetene at dersom du blir smittet, blir du ikke så syk lenger. Og da belaster du ikke helsevesenet så mye lenger.

Og selv om omikron ikke er så farlig som Delta-varianten, er det på ingen måte noe særlig morsomt å være syk, uansett hvilken sykdom det er. Blir du smittet må du likevel holde deg hjemme noen dager.

Dessuten kan smitten være farlig for eldre med underliggende sykdommer. Det må man også må huske på. Det gjelder ikke minst for slektningene deres.

Og selv om Norge så å si er helt gjenåpnet, har man ingen garanti for at ikke landet kan bli nedstengt igjen.

Det viste statsministeren med all tydelighet da han brettet munnbindet sammen og la det pent og pyntelig i innerlommen.

Trolig med et håp om at han aldri må ta det fram igjen.