VÆRET: I forbindelse med den kraftige nedbøren som er ventet, har Meteorologisk institutt satt gult farenivå i de to vestlandsfylkene Hordaland og Sogn og Fjordane. Fra lørdag kveld klokken 18 kan det komme opptil 100 millimeter regn på 24 timer.

– Det er fare for stengte veier og overvann ved bekke- og elveløp, samt lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann, heter det i farevarselet.

NVE har også utstedt gult farevarsel om jord- og flomskredfare fra Rogaland til Sunnmøre som følge av regnet. De ber folk om å holde seg unna bratte skråninger, bekker og elveløp lørdag og søndag.

 

Regn og vind i vente

Vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt forklarer at det er et nytt og litt kraftigere lavtrykk som kommer inn fra vest sent lørdag.

– Det både en del nedbør og en del vind i forbindelse med lavtrykket, som kanskje er det første ordentlige høstlavtrykket i høst, sier hun til NTB.

Det er ventet vindkast på 25 til 30 meter per sekund sør for Stad fra klokka 2 natt til søndag.

Meteorologene har også sendt ut gult farevarsel for snø i fjellet i Sør-Norge, Trøndelag, Nordland og Troms. Varselet gjelder fra torsdag ettermiddag til lørdag, og ifølge meteorologen vil snøgrensa synke i helgen.

Kjøligere til uka

Det ser ut til at Østlandet får det fineste været i helgen, mens det trolig blir litt vind i Trøndelag og Nordland.

– Østafjells slipper nok unna med litt spredt regn på søndag, men ellers vil det være oppholdsvær, sier Borander.

Ifølge meteorologen ser det ut til å bli et lite blaff av litt mildere vær fra søndag, men fra neste uke vil temperaturene synke over hele landet. I de nordlige fylkene kan det bli minusgrader i indre strøk.

– Fra neste uke blir det kjøligere over hele landet enn det som kan være normalt for årstiden. Det kan bli behagelige temperaturer på dagen, men det blir våtere og kjøligere.