Mange mener at Ap ikke lenger er et parti for vanlige folk. Nye koster må til for å få en mer rettferdig fordeling, mener de.

Og så – som troll av eske dukker de opp, den ene etter den andre. Ved neste landsmøte er det helseminister Ingvild Kjerkol (46) og kunnskapsminister Tonje Brenna (34) som ligger best an til å bli ny nestleder etter at Hadia Tajik trakk seg, på grunn av misligheter fra 15 år tilbake.

Og siden den andre nestlederen Trond Giske for lengst valgte å gi seg etter press på grunn av usømmelig adferd, virket det som det var tynt med folk som kunne erstatte dem.

Men så: Som om de var tryllet fram, kom Kjerkol og Brenna fram i lyset. Begge har relativt god fartstid i partiet, men var lite kjent blant folk flest før de fikk plass i regjeringen. Det ble de da statsminister Jonas Gahr Støre utnevnte dem til å bli medlemmer av regjeringen. Dermed ser det ut som denne utfordringen er løst, og trolig vil en av de to bli valgt som ny nestleder ved neste landsmøte.

Men Ap har flere dyktige folk i ermet. Haugesunder og ny næringsminister Jan Christian Vestre – som var et ubeskrevet blad før han fikk plass rundt Kongens bord, har vist seg som en svært så dyktig og grundig parlamentariker. Og skal derfor ikke avskrives for enda større oppgaver i det som i årevis har vært Norges største parti.

Vestre må trolig vente en tid til før han eventuelt kommer i Topp 3. Alt tyder på at landsmøtet kommer til å velge en av de to kvinnene som ny nestleder. Men med sine 36 år har han tiden foran seg, dersom han velger å fortsette i politikken.

Men med de nye kostene ser framtiden lysere ut for Ap, selv om en del meningsmålinger viser det motsatte. For lenge så det ut som om det var bare Høyre som var best stelt med kandidater til toppvervene. Nå er Ap kommet etter.

Spørsmålet er om Ap blir et mer parti for såkalte vanlige folk for det.