Gå til sidens hovedinnhold

Tilbringer sommeren på fjorden

Artikkelen er over 4 år gammel

Sommerferien er godt i gang og med den sesongen for båt og sjøliv. Med vind i håret og saltvannssprut i fjeset kjører ungdom rundt i båt på sjøen.

UNG: Ungdomsredaksjonen tok en prat med Petter Rasmussen (19) som har vært båtinteressert i mange år.

– Faren min introduserte meg tidlig for båt. Jeg husker ikke hvor gammel jeg var, men vi hadde en med en fire hester påhengsmotor som jeg kjørte litt rundt i. Etter hvert så ble det større båt og kraftigere motor, sier 19-åringen.

Petter Rasmussen tok for noen år siden båtførerprøven sammen med kompiser på et kurs. Han tok båtførerprøven før han fylte 16 år og fikk båtførerbeviset på bursdagen sin.

Hytte i Tysvær

– Man lærer mye nyttig om blant annet staker og hvordan man skal navigere. Jeg har enda ikke hatt så mye bruk for det, siden jeg for det meste kjører inne i fjorden fra hytte til hytte. Men det er jo uansett kunnskap som er viktig å ha. Det er kjekt å ha båtførerprøven, for du har da muligheten til å kjøre større båter, sier Rasmussen.

Han forteller at han bruker båten mye som transport frem og tilbake fra venner som holder til i samme fjord som ham, Førlandsfjorden i Tysvær. Han besøker også besteforeldrene sine som har hytte i nabofjorden.

– Hva annet pleier du å bruke båten til?

– Jeg bruker den mye til vannski og wakeboard. Nå om sommeren kan vi dra inn en kompisgjeng og da kjører vi

vannski og tube. Det er jo gøy med litt fart og spenning. smiler Rasmussen

Skal på x-sportlinja

19-åringen er akkurat ferdig med videregående skole og han synes det nå er deilig med sommerferie.

Til neste år går veien videre til folkehøyskole i Valdres. Der skal han gå på x-sportlinja hvor de blant annet holder på med kiting, rafting, surfing og klatring.

Planene for resten av sommerferien er å dra med kompisgjengen på biltur til Oslo, jobbe litt og selvfølgelig kjøre mye båt.

Båtførerbevis

Alle født 1.1.1980 eller senere, som skal føre en fritidsbåt med skroglengde over 8 meter eller som har mer enn 25 hk, må etter 1. mai 2010 ha båtførerbevis.

Prøven kan avlegges fra fylte 14 år, men båtførerbeviset vil først kunne utstedes ved fylte 16 år.

Båtførerbeviset gjelder for førere av båter med skroglengde inntil 15 meter. Det er ingen maksimums- begrensninger når det gjelder motorstørrelse eller hastighet.

Gjennom Båtførerprøven får du blant annet en innføring i navigasjon og bruk av navigasjonsinstrumenter. Du lærer om lanterner, nødsignal og sjøens trafikkregler. Videre får du en innføring i sjømannskap, sikker bruk av båt og håndtering av nødsituasjoner.

Kilde: sjofartsdir.no

 

Kommentarer til denne saken