– Brukte støtte til å verve flere

Kritisk: Kjell Gunnar Larsens forsvarer John Christian Elden godtok ikke den medtiltales regnestykker i retten i går.

Kritisk: Kjell Gunnar Larsens forsvarer John Christian Elden godtok ikke den medtiltales regnestykker i retten i går.

Artikkelen er over 4 år gammel

– SOS Rasisme brukte statens penger til å kjøpe seg flere millioner kroner i økonomisk støtte.

DEL

HAUGESUND: Spissformuleringen skriver seg fra den tiltalte Bård Frantzen, som var sentral i SOS Rasisme, men som etter hvert ble kastet ut av organisasjonen og vedgikk at han hadde et slags hevnmotiv når han senere bestemte seg for å samarbeide med politiet.

– Ja, jeg var forbanna på dem, svarte han på spørsmål fra advokat John Christian Elden, som forsvarer tidligere daglig leder, Kjell G. Larsen.

Av tidligere statlig støtte ble de brukt store beløp til vervepremier for å verve nye medlemmer, som igjen skapte grunnlag for enda med statlig støtte. Det ble sagt at et enkelt nytt vervet medlem på denne måten kunne innbringe nesten 2.000 kroner i ulike støtteordninger.

Frantzen forklarte at en verver kunne tjene 1.000 kroner dagen under vervekampanjer på festivaler. Han ble også konfrontert med at han i politiavhør skal ha sagt at en verver kunne tjene 7.000 kroner på å verve 30 nye medlemmer. Det var penger som ververne kunne putte rett i lomma.

– Hva slags matematikk er dette? spurte advokat Elden og fikk tiltalte til å erkjenne at svaret på regnestykket er 2.700 kroner. Tilsvarende vil vært enkelt medlem representere en verdi på 147 kroner i støtte om en deler det totale tilskuddsbeløpet på antall oppgitte medlemmer, fikk advokaten fram. Som lokallagsleder var Frantzen ansvarlig for flere vervekampanjer, og han gjorde det klart at han ikke så noe galt i at tenåringer kunne føre opp alle sine familiemedlemmer som medlemmer i organisasjonen når de selv vervet seg.

Første runde med avhør av de åtte tiltalte er nå ferdig. Så langt har saken dreiet seg om de omfattende bedrageritiltalene omkring det påståtte medlemsjukset. Tirsdag tar retten fatt på en ny runde, nå rundt utroskapstiltalen mot daglig leder Kjell Gunnar Larsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken