– Har aldri lagt opp til juks

SELFIE-FORSVARERE: John Christian Elden og Erik Lea er begge Kjell Gunnar Larsens forsvarere i SOS Rasisme-saken. Onsdag forsøkte de å bevise at det ikke har vært ledelsesstyrt medlemsjuks i den antirasistiske organisasjonen.                     Foto: Harald Nordbakken

SELFIE-FORSVARERE: John Christian Elden og Erik Lea er begge Kjell Gunnar Larsens forsvarere i SOS Rasisme-saken. Onsdag forsøkte de å bevise at det ikke har vært ledelsesstyrt medlemsjuks i den antirasistiske organisasjonen. Foto: Harald Nordbakken

Artikkelen er over 4 år gammel

Rettssaken mot ledere i SOS Rasisme er allerede to dager forsinket. Onsdag ble det fart i sakene da forsvarsadvokatene Erik Lea og John Christian Elden tok over utspørringen.

DEL

HAUGESUND: Tingrettsdommer Signe Lundegård varslet tirsdag ettermiddag om at rettssaken allerede er to dager forsinket. Det har gått mye tid bort i forhold til de nye tekniske systemene og hvordan disse skal brukes til dokumentering av alt som gjennomgås både av aktorat og forsvarere.

Kjell Gunnar Larsens advokat, Erik Lea, har rykte på seg for å være rask i vendingene – hans partner, Elden, om mulig enda raskere. Det fikk de begge vist til gagns onsdag.

Lea hastet gjennom sin bevisføring, men fikk allikevel fram en rekke poenger. Han ville tilbake til de 15.000 brevene som SOS Rasisme, på oppdrag fra sin revisor, sendte ut til sine medlemmer, der det ble bedt om bekreftelse på at medlemmene faktisk aktivt hadde meldt seg inn i organisasjonen.

Som det ble opplyst tidligere i uken, da aktoratet behandlet temaet, var det 1.033 som svarte på denne henvendelsen. 488 medlemmer med tilhørende familiemedlemmer ble etter dette slettet fra medlemsregisteret, ifølge tiltalte.

Mens aktoratet fokuserte på alle de som meldte tilbake at de aldri hadde meldt seg inn, fortsatte Lea i samme spor, men med en annen tilnærming.

Forsvarsadvokaten forsøkte å bevise at over 50 av dem som svarte at de aldri hadde meldt seg inn, faktisk hadde gjort nettopp det.

Verveskjemaene viste tydelig at det var samme person som hadde skrevet seg inn som også hadde signert på det omtalte svarbrevet.

– Jeg kunne dratt fram enda flere eksempler, men tror det holder med disse, sa Lea til Haugesunds Avis i en pause.

– Jeg mener dette beviser at vi hadde et medlemsregister det var grunn til å stole på. Vi har aldri lagt opp til juks eller inspirert noen til å jukse. Vi var derimot veldig aktive for å bygge en stor organisasjon, sa tiltalte fra vitneboksen.

Advokat Elden var også opptatt av at det i forkant av denne utsendelsen ble slått opp i riksmedia at det var en kobling mellom SOS Rasisme og den kommunistiske grupperingen Tjen Folket.

Store på festival

Lea gjorde også tilsynelatende vellykkede forsøk på å vise retten hvordan så store antall nye medlemmer kom til organisasjonen i dens glansdager på slutten av 2000-tallet.

– Dere deltok mye på musikkfestivaler? spurte Lea.

– Festivalene var veldig viktige for oss i forhold til verving av nye medlemmer. Jeg husker nok ikke alle, men vet vi var på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, Moldejazz, Gladmat i Stavanger, Quart i Kristiansand og Skjærgårdsgospel i Risør, sa Larsen.

Det ble lagt fram en rapport fra gjengen som sto på stand i Risør, som bekreftet at det ble vervet nærmere 3.500 nye medlemmer på to år.

Endret reglene

Mot slutten av dagen ville advokat Elden inn på noen av tiltalepunktene i forhold til erstatning for urettmessig utbetalt støtte. Den ene gjaldt søknad om grunnstøtte til nasjonalt barne- og ungdomsarbeid der 37.873 medlemmer under 26 år ble oppgitt, samt 102 lokallag og 19 fylkeslag. Elden viste til en særattestasjon fra revisor som bekreftet opplysningene og at det var foretatt en rekke kontroller av tallene.

Artikkeltags