Må i retten igjen

Avviser forelegg: Styreleder Kjell Gunnar Larsen i Haugesund SOS Rasisme
må møte i retten igjen etter at lokallaget ikke vil godta politiets forelegg. Her med sin forsvarer John Christian Elden i straffesaken.

Avviser forelegg: Styreleder Kjell Gunnar Larsen i Haugesund SOS Rasisme må møte i retten igjen etter at lokallaget ikke vil godta politiets forelegg. Her med sin forsvarer John Christian Elden i straffesaken.

Artikkelen er over 2 år gammel

Haugesund SOS Rasisme nekter å vedta en foretaksstraff på 50.000 kroner etter at tre tillitsvalgte i november 2016 ble dømt for å ha bedratt Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) for til sammen 1,8 millioner kroner. Nå ender også denne saken i retten.

DEL

HAUGESUND: Rettssaken mot åtte medlemmer i SOS rasisme gikk over fire måneder i Haugaland tingrett på nyåret 2016.

Da dommen falt 2. november, var tiltalene kraftig redusert av påtalemyndigheten undervegs i prosessen, samtidig som de tiltalte ble frifunnet på flere punkter i dommen.

Alle de åtte tiltalte ble imidlertid dømt for ulike forhold i saken til straffer fra 75 dager betinget til to års fengsel, derav halvannet år betinget.

Den lengste straffen var det styreleder Kjell Gunnar Larsen (61) i Haugesund SOS Rasisme som fikk.

Nestleder Bjarne Stokke (65) ble dømt til fengsel i halvannet år, men også for ham ble mesteparten, ett år og tre måneder, gjort betinget.

Sammen med lederen i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen (41), ble disse tillitsvalgte dømt for bedrageriene overfor LNU ved å ha ført opp uriktig antall medlemmer i sine søknader om støtte for årene 2007 og 2008, mens de fem øvrige tiltalte ble frifunnet for medvirkning til medlemsjukset.

Krever 1,8 mill. kroner

Etter at SOS Rasisme i 2011 tapte to rettssaker etter søksmål både fra Barne- og likestillingsdepertementet og LNU på bakgrunn av medlemsjukset og ble dømt til å tilbakebetale til sammen 16 millioner, ble SOS Rasisme slått konkurs i mai 2013.

Nå vil påtalemyndigheten prøve å få tilbake noe av pengene gjennom forelegget mot Haugesund SOS Rasisme, som var det største lokallaget i SOS Rasisme og derfor mottok store deler av pengene fra bedrageriene mot LNU, sier politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal til Dagbladet.

Sammen med foretaksboten kreves erstattet det beløpet som de tre tillitsvalgte ble dømt for å ha bedratt, 1,8 millioner kroner.

Organisasjonens advokat, John Christian Elden, sier til Dagbladet at de mener det ikke er grunnlag verken for boten eller erstatningskravet. Saken går derfor til Haugaland tingrett, som har berammet saken over tre dager fra 19. juni.

Artikkeltags