Gå til sidens hovedinnhold

Krever 2 år og 9 måneder for fengsel for Larsen

Artikkelen er over 5 år gammel

Aktor i straffesaken mot åtte ledere i SOS Rasisme har i Haugaland tingrett nettopp lagt ned påstand om at tidligere daglig leder i organisasjonen, Kjell Gunnar Larsen (59), skal dømmes til to år og 9 måneders fengsel. Aktor foreslår at 1 år og 3 måneder skal gjøres betinget.

HAUGESUND: Larsen var tiltalt for bedrageri for 17,6 millioner kroner etter påstått medlemsjuks og svindel med studiestøtte  i SOS Rasisme i årene fra 2008 til 2011, men tiltalen på dette punkt ble under aktors prosedyre tirsdag og onsdag, redusert til 3,6 millioner. I dag er det ytterligere redusert til 3,4 millioner kroner.

Påtalemyndigheten mener Larsen også har gjort seg skyldig i forsøk på bedrageri for 3,2  millioner på tilsvarende måte, men Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) hadde da fattet mistanke og pengene ble ikke utbetalt. Han er også tiltalt for forsøk på bedrageri av 700.000 kroner i forbindelse med et forsikringsoppgjør etter en brann, på et tidspunkt da SOS Rasisme var konkurs.

Bortsett fra brannen, og at Larsen er også tiltalt for trygdebedrageri på 504.000 kroner, gjelder samme poster og beløp også for de tiltalte Bjarne Stokke, Henrik Ormåsen, Anne Elisabeth Hansen og styreleder i organisasjonen, Trond Thorbjørnsen.

Tre av de tiltalte, som har vært lokallagsledere på Østlandet, er tiltalt for bedragerier i kortere perioder.

Aktor krever også inndragning av kr. 732.021 som er ført inn på konto til lokallaget Haugesund SOS Rasisme.

Larsen er også tiltalt for dokumentforfalskning i tilknytning til bedrageriene og for hvitvasking av 4,4 millioner kroner av pengene fra bedrageriene som han fordelte på lokallag i SOS Rasisme.

Videre omfatter tiltalen for daglig leders del fem tilfeller av utroskap etter måten han har disponert pengene på. Store beløp er overført til hans «egne konti», som det heter. Larsen har forklart at det for foreningens konti, men de sto i hans navn. Aktor Hallvard Gardshol Bjørndal har hevdet i retten at beløpene på denne måten er ute av fordringshavernes kontroll.

Larsen er også tiltalt for boforringelse ved at han – da SOS Rasisme var i ferd med å gå konkurs – oppfordret lokallag og fylkeslag landet rundt til å tømme sine konti.

Aktor har også lagt ned påstand om at Kjell Gunnar Larsen betaler 387.280 kroner i erstatning til Nav.

Aktor mener Trond Thorbjørnsen (39) fra Oslo, som var nestleder og senere styreleder i SOS Rasisme, skal dømmes til fengsel i 2 år og 3 måneder for bedrageri for 3,1 millioner og forsøk på 3,2 millioner kroner. 1 og og 3 måneder bør gjøres betinget også for ham, mener aktor.

Aktor krever at både Larsen og Thorbjørnsen også skal betale saksomkostninger etter rettens skjønn.

Også Henrik Ormåsen (42) fra Haugesund har vært en sentral person i organisasjonen, mener, aktor – men en underordnet rolle i forhold til de to øverste lederne. Han må straffes med 1 år og 9 måneders fengsel, hvorav halvparten betinget, mener aktor.

Bjarne Stokke (63) fra Haugesund har også vært sentral fordi det var han som hadde ansvar for medlemsregisteret, der bedrageriet er grunnlagt. Han har vært fulltidsansatt. Det foreslås samme straff for ham: med 1 år og 9 måneders fengsel, hvorav halvparten betinget, mener aktor.

Anne Elisabeth Hansen (49) fra Haugesun har også vært del av den sentrale kjerne i organisasjonen, sier aktor. Likevel har hun vært leder av lokallag, men ingen roller i sentralleddet. Hun har vært oppført som leder av en rekke kurs, som påtalemyndigheten mener ikke er avholdt. Hennes medvirkning er mindre enn de andres, og det foreslås 1 års fengsel hvorav seks måneders betinget for bedrageri av 3,1 millioner kroner og forsøk på 3,2 millioner.

Kenneth Fuglemsmo (33) var aktiv i lokallag i Trondheim og overtok som nestleder i sentralleddet i 2010 og ble en del av kjernen. Tiltalt for bedrageri på 1 million og forsøk på 3,2 millioner. Straffeforslag 10 måneders fengsel hvorav halvparten gjøres betinget.

Jan Skretteberg (35) fra Vikersund er tiltalt for bedrageri på 2 millioner og forsøk på 3,2.  Foreslår fengsel i 1 år  hvor seks måneder skal gjøres betinget.

Bård Frantzen (37) fra Oslo er den eneste som har tilstått overfor politiet, som han selv kontaktet. Han får derfor betydelig strafferabatt. Det foreslås 7 måneders fengsel som gjøres betinget i sin helhet.

Aktor er dermed ferdig med sin prosedyre.

Hovedtiltaltes forsvarer, advokat John Christian Elden har i sin prosedyre bedt om full frifinnelse for Larsen.

Vi kommer tilbake til mer.
LES OGSÅ: Gikk fornøyd hjem
LES OGSÅ: Skreller enda mer av tiltalen
LES OGSÅ: Tiltalene er blitt redusert

Kommentarer til denne saken