Gå til sidens hovedinnhold

Sparekniven til Tysvær politikerne kutter navlestrengen til Borgøy

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Under årets budsjettbehandling vedtok Tysvær-politikerne å kutte driftsstøtten til å opprettholde båtskyssen til Borgøy.

Det har vært forsøkt flere dialoger med kommunen om dens behandling av saken. Dette vedtaket har tross alt en stor påvirkning på brukerne av denne skyssen. Det være seg fastboende, jobbpendlere, brukere avhengig av kommunale tjenester, servicepersonell, kommunepålagte tjenester, hytteeiere etc.

Vi har lenge prøvd å vise politikerne i Tysvær hva som er følgen av deres vedtak, stort sett med samme besvarelsen, at de vil prøve å få fylket til å ta mer ansvar.

Nå viser det seg at ansvarsfraskrivelsen har hatt sin virkning. Kontrakten de har med Haugaland Skyssbåt går ut nå i begynnelsen av sommeren, det har vært tilbudt kommunen en kortsiktig forlengelse av eksisterende kontrakt for å kunne opprettholde skyssen inntil avgjørelsen fra fylket faller, men igjen negativ tilbakemelding. Dette har medført at Haugaland Skyssbåt nå har lagt "Rotvær" ut for salg.

Tankene surrer i hodet, mange minner dukker opp, hva er det som skjer??

Hadde det ikke vært for "Rotvær" nå i vinter ville øya vært isolert over en måned pga tykk is, hvordan vil hjemmehjelpen komme seg til Borgøy? Hva med de som ikke har egen båt? Eller ikke båtplass på fastlandssiden? Håper ingen planlegger bygging på øya, i så fall må byggelaget stille med egen båt. Det samme med kommunale tjenester, brannvesen (om så kun for feiing), Haugaland Kraft (De legger jo fiber i disse dager). Og stakkars den som jobber på fastlandet når sørvesten slår til for fullt, er galskap å forsøke med skjærgårdsjeep da.

Jeg tenker på Gudrun som får hjemmehjelp, som er til legekontroll ofte. Hva skal framtiden gi henne? Og sønnen Oddgeir, må han slutte med sveiseverkstedet sitt nå? Roald og Hanne Karin som nettopp har flyttet inn i nytt hus, joda han har egen båt. Men han er jo pensjonist. Skal han måtte opp grytidlig for å føre Hanne Karin over så hun kommer seg på jobb i politihuset? Cecilie og Bjørn Egil, Jan og Anne Karin, Knut Olav og alle de som kun har båtplass på "øynå" hvordan kan de ordne seg skyss for fredagene framover, og hjem igjen søndagen? For ikke å nevne de som ikke har båt, hva med de?

Er det virkelig lov av kommunen å kutte driftsstøtten til et enkelt distrikt? Som det gjøres her. Kan beliggenhet være så avgjørende innad i kommunen?

Og til sist, kanskje kommunen burde ha regnet på hvilke inntekter de taper på å legge ned skyssen, hvilke ekstra utgifter de påfører seg selv for å opprettholde sine egne plikter og tilbud, og så se på differansen til hva de har bestemt å spare i budsjettet. Det var vel rett etter budsjettbehandling vi leste med store overskrifter i Haugesunds Avis at Tysvær hadde for 2020 et overskudd på rundt 40 millioner.

Jeg ønsker at politikerne nå ser resultatet av det de har gjort, og det de ikke har gjort.

Hilsen

Hytteeigar på Borgøy, med egen båt, og båtplass i Steinsvik, heldigvis.

Kommentarer til denne saken