Flere kjendiser tjener godt på å reklamere for pengespill. De ser ikke ut til å tenke over at mange av ofrene spiller seg fra gård og grunn.

Et av ofrene er advokat Ståle Matre fra Haugesund. I NRKs Debatten torsdag kveld fortalte han sin historie. Etter å ha spilt seg til en gjeld på fire millioner har han nå langt mindre penger å leve for. 

Men han får en god del kjærlighet i tillegg. Og har det aldeles fantastisk, ifølge han selv.

Om gjeldsproblemene plager de som eier spilleautomatene, skal være usagt. Det ser i hvert fall ikke ut til at de vil gjøre noe for å stanse det. De tjener trolig store penger på dem.

Men at ikke norske kjendiser som skal være rollemodeller for dagens ungdom ser noe galt i dette, er høyst betenkelig. Hvor mange som er blitt gjeldsslaver på disse spillene, er det vel knapt tall på. Bare på casinonettspill hadde allerede i 2002 nærmere 4000 unge i alderen 12 til 17 år fått pengeproblemer, ifølge en kartlegging fra Nova.

Og får følge av Blå Kors, som i 1916 også utførte en undersøkelse. Den viste at 30 prosent spilleavhengige av totalen nærmet seg 50 prosent Og det blir stadig flere.

Disse problemene vil trolig mange av dem slite med i mange år framover, og legge en stor demper på livskvaliteten deres. I tillegg viste kartleggingen til Nova at ytterligere 3,5 prosent er i risikosonen.

Noen må kanskje gå den tunge veien for å be om hjelp fra Luksusfellen, men den kan vanskelig fange opp alle.

Likevel durer kjendisene på og spiller poker med andre sine penger, De allerede fete kontoene noen av dem har, vokser seg enda fetere. Om samvittigheten vokser like fort er kanskje ikke like sannsynlig.

Hva andre spiller på er jo ikke deres problem. Eller?