Tidligere Avaldsnes-spiller: – Jeg ble trakassert

#METOO-OFFER: Tidligere Avaldsnes-spiller Frida Magnusdottir.

#METOO-OFFER: Tidligere Avaldsnes-spiller Frida Magnusdottir. Foto:

Avaldsnes dras inn i en #metoo-sak på Island.

DEL

FOTBALL: Den internasjonale #Metoo-kampanjen har ført til en bølge av avsløringer om seksuell sjikane, trakassering og overgrep i kjølvannet av anklagene mot den mektige amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein i fjor.

Nå deler også tidligere Avaldsnes-spiller Frida Magnusdottir sin historie i et islandsk opprop, der 62 idrettskvinner forteller om «kjønnsbasert diskriminering, seksuell trakassering og seksuell vold».

Det skriver den islandske avisen Morgunblaðið, som har fått tillatelse til å bruke Magnusdottirs navn og historie som hun har fortalt på en lukket Facebook-gruppe fra sin tid i Norge.

Magnusdottir legger fram detaljer om hva hun har opplevd, på en slik måte at en enkeltperson er lett identifiserbar. Magnusdottir bekrefter overfor Haugesunds Avis at hun mener hun er framstilt korrekt, men vil ikke kommentere saken ytterligere nå.

Etter kontakt med flere personer, har Haugesunds Avis ikke fått bekreftet eller dokumentert påstandene nok til at vi torsdag kveld kan anse dem som bekreftede, men toppserieklubben fra Karmøy settes uansett i en uheldig sammenheng i saken i den islandske avisen. Vi har heller ikke fått dokumentasjon eller klare indikasjoner på at påstandene ikke er troverdige.

Bekrefter varsel

Styreleder for hovedstyret i Avaldsnes Helge S. Gaard bekrefter at klubben som arbeidsgiver mottok varsler fra en arbeidstaker, spilleren Frida Magnusdottir, om seksuell trakassering.

—Vedkommende som ble anklaget, ble konfrontert av ledere rundt laget på den måten at han fikk vite at spilleren ikke stilte til kamp, forteller Gaard til Haugesunds Avis.

Det ble ikke grunnlag for ytterligere samtaler med vedkommende, ettersom han sluttet i klubben kort tid etter at første varsel ble mottatt. Gaard antyder at det var snakk om få dager.

Den anklagede var da innkalt til et møte med Gaard, men varslene ble aldri et tema i denne samtalen.

— Han ble kalt inn til et møte, og framførte sine grunner til å ville avslutte arbeidsforholdet. Vi hadde våre, og vi skrev en sluttavtale. Han valgte å gå, sier Gaard.

Magnusdottir forteller at hun ga opptak av telefonsamtaler og bilder av tekstmeldinger til klubbstyret, men disse har ikke Gaard sett.

— Det kan være at andre har hatt disse, men hovedstyret hadde ikke behov for dem. Men jeg tror henne på det hun sier, sier Gaard.

Gaard forteller at klubben ikke har fått noen andre varsler enn de som den islandske spissen ga.

— Hva gjør klubben med at en tidligere arbeidstaker nå står fram i en avis i sitt hjemland?

— Det gjør vi ikke noe med. Vi ga vår støtte og omsorg den gangen da det skjedde, sier Gaard.

Styreleder Arne Utvik i Avaldsnes Damer Elite har ikke svart på henvendelser fra Haugesunds Avis torsdag kveld.

Rykter

Personen beskyldningene retter seg mot vil heller ikke kommentere den. Han henviser til Gaard og sin advokat John Christian Elden.

Elden sier til Haugesunds Avis at han ikke vil bidra til spekulasjoner eller kommentere rykter.

Artikkeltags