FIS anker Therese Johaug-dommen

Bildet er fra høring i dopingsaken mot Therese Johaug i januar 2017.

Bildet er fra høring i dopingsaken mot Therese Johaug i januar 2017. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker Therese Johaugs 13 måneder lange dopingutestengelse. 

DEL

SPORT: Det meldte FIS i en pressemelding tirsdag morgen. Rett før VM-start i Lahti meddelte FIS at det skulle offentliggjøre sin beslutning tirsdag 7. mars.

Slik ble det også. For Johaug betyr det en ny runde med usikkerhet. Hun fikk ikke delta i Lahti-VM der de norske langrennsjentene tok alle seks gull.

Skulle FIS nå gjennom i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) kan det være at hun heller ikke får delta i neste års OL.

FIS kommer ikke til å kommentere saken ytterligere før CAS har ferdigbehandlet den.

– Rapporten rundt Johaug-saken blir nå studert av vårt dopingpanel. Vi kommer ikke til å gi noen kommentarer rundt dette før tirsdag 7. mars, sa FIS-generalsekretær Sarah Lewis dagen før Lahti-VM.

Da avgjørelsen ble offentliggjort tirsdag viste det seg at FIS har valgt å ta saken videre. Det betyr at forbundet ikke er tilfredse med den 13 måneder lange utestengelsen. Johaug selv, Antidoping Norge og Den internasjonale olympiske komité (IOC) har ikke villet anke saken.

– Det er en totalvurdering rundt forutsigbarhet. Vi har gjort dette slik at hun kan konsentrere seg om idretten og legge saken bak seg, sa Johaug-advokat Christian B. Hjort til NTB.

Den muligheten får langrennsstjernen ikke med det første, nå som FIS har valgt å legge på ytterligere saksbehandling rundt dopingdommen.

Kan komme tilbake 18. november

Domsutvalget reduserte Påtalenemnda i ADNs opprinnelige innstilling om 14 måneders utestengelse med én måned. Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen fortsatt skulle bli stående. Hun har i så fall god tid på seg før OL i Pyeongchang i 2018. Med ytterligere behandlingstid kan Johaug i ytterste konsekvens gå glipp av OL-sesongen etter at VM i Lahti røk.

Ordknapp WADA

Verdens antidopingbyrå (WADA) kan også anke dommen.

WADA har til gode å si noe om når beslutningen deres rundt en mulig anke i Therese Johaug-saken skal foreligge. WADA har tre uker mer tid på seg enn Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– WADAs ankefrist er 21 dager lenger enn FIS' ifølge punkt 13.2.3 i regelverket, skrev informasjonskoordinator Maggie Durand kortfattet til NTB forrige uke på spørsmål om når WADA så for seg å komme med sin beslutning.

Johaug er skuffet

Therese Johaugs manager Jørn Ernst er meget overrasket over at FIS anker straffeutmålingen i dopingsaken mot den norske langrennsløperen. Johaug tar det tungt.

– Therese var selvfølgelig veldig skuffet over beskjeden. Vi hadde håpet at vi kunne sette en strek over denne saken. Det var også derfor vi ikke valgte å anke, for å legge det bak oss og å gå videre, sier Ernst til NTB.

– Nå må vi bare akseptere situasjonen og avvente hva som skjer videre. Vi følger den planen vi har lagt med tanke på trening og samlinger opp mot neste sesong.

Johaug er ute på en reise, og hun fikk den nedslående beskjeden fra sine støttespillere grytidlig tirsdag.

Den skal ha blitt følt som et hammerslag for henne.

Klar

FIS-president Gian Franco Kasper var tidlig ute med sitt syn på saken. – Jeg har ikke bevisene foran meg, så de må nordmennene vise fram. Men normalt, om hun er skyldig, er det helt klart at hun burde få fire år (utelukkelse). Det er det ikke noe spørsmål om, sa Kasper til Dagbladet i fjor høst.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) velger å kjøre saken inn for Idrettens Voldgiftsrett (CAS). Behandlingstiden kan bli et halvt år.

Det kan ikke utelukkes at Johaugs suspensjon forlenges ytterligere. Skulle det skje kan hun gå glipp av neste års OL i Sør-Korea. Johaug har sett at lagvenninnene tok alle seks langrennsgull i Lahti-VM nylig.

I det norske rettssystemet ble Johaug dømt til 13 måneders utelukkelse. Dersom den blir stående vil hun kunne trene med landslaget fra september og delta i sesongåpningen i november.

Nå kommer alt til å være i det blå for henne en lang stund til.

Artikkeltags