Festfotball og storseier

Haugesundspillerne Niklas Sandberg (t.v), Bruno Leite, målscorer Mikkel Desler Puggaard, Christian Grindheim og Benjamin Tiedemann Hansen jubler etter 3-1 målet i eliteseriekampen i fotball mellom FK Haugesund og Tromsø på Haugesund stadion.

Haugesundspillerne Niklas Sandberg (t.v), Bruno Leite, målscorer Mikkel Desler Puggaard, Christian Grindheim og Benjamin Tiedemann Hansen jubler etter 3-1 målet i eliteseriekampen i fotball mellom FK Haugesund og Tromsø på Haugesund stadion. Foto:

Av

På forhånd kalte FKH-trener Jostein Grindhaug det årets viktigste kamp. Da passet det fint at FKH leverte årsbeste og knuste Tromsø 5–1.

DEL

FOTBALL: Grunnen til at Grindhaug omtalte kampen som årets viktigste, var at seier og tre poeng her ville bety en godkjent første halvdel av sesongen. 20 poeng etter 15 kamper, klar for kvartfinale i cupen, og på god vei til 2. kvalifiseringsrunde i Europa, det må kunne sies å være bra.

FKH hadde kun vunnet en seriekamp på hjemmebane denne sesongen før Tromsø kom på besøk. Men i dag var det liten tvil om hvor poengene skulle havne. Scoringer fra Ibrahima Koné (2), Benjamin Tidemann Hansen, et selvmål fra Tromsø-keeperen og en scoring av Torbjørn Kallevåg gjorde denne søndagen i juli til en fest.

Gode fra start

FKH kom klart best i gang. Før det var spilt to minutter kom de på en fin overgang. De holdt tempo på ballen og fant hverandre. Niklas Sandberg fikk æren av å avslutte, men fra litt skrått hold ble skuddet noe løst og havnet i klypene på keeper. Etter 8 minutter var Sandberg servitør. Hans gode innlegg traff pannebrasken til Christian Grindheim, men headingen ble i svakeste laget.

Det første gjestene kunne notere seg for i 1. omgang var da Morten Gamst Pedersen forsøkte å skru et hjørnespark direkte i mål etter 17 minutter. Det tidligere Premier League-profilen har gjort tilsvarende før, men dette gangen ble det bare nesten.

Tidlig bytte og fortjent ledelse

Etter vel halvspilt 1. omgang ble FKH tvunget til å gjøre et bytte. Fredrik Pallesen Knudsens, som ble spart i torsdagens kamp mot Cliftonville, måtte hinke av banen med smerter i leggen. Han ble erstattet av Douglas Bergqvist. Omgangens første store sjanse kom i det 24. minutt. Et strålende innlegg fra Torbjørn Kallevåg traff hodet til Ibrahima Koné. Det kunne se ut som alt han trengte å gjøre var å stange ballen i åpent mål, men headingen traff ikke. Mulig vinden spilte ham et puss der.

Seks minutter senere skulle han lykkes. Et hjørnespark fra Niklas Sandberg snek seg forbi alle i feltet og landet i fanget på Koné. Han kunne relativt enkelt sende FKH i føringen. Fortjent var det også.

Utligning ut av ingenting

Tromsø fikk en sjanse i 1. omgang, og den scoret de på. Et innlegg fra Kent Are Antonsen fant Robert Taylor skremmende alene foran mål. TIL-spissen hadde få problemer med å nikke inn 1–1. Kun to minutter senere ble det orden i regnskapet igjen. Et nydelig slått frispark fra Niklas Sandberg ble møtt av pannen til Benjamin Tiedemann Hansen. Avslutningen havnet i stolpen, men dansken var ikke snauere enn at han selv trillet returen i mål. En scoring full av kvalitet og vilje der og Tiedemann Hansens første mål i FKH-trøya.

Like før dommeren blåste for halvspilt ble vi vitne til en rar scoring. Et innlegg fra Mikkel Desler så ut til å havne i klypene på Tromsø-keeper Jacob Karlstrøm. I stedet klarte han å fomle ballen i eget mål, og gi FKH en gavepakke med inn til pause. Velfortjent lønn for strevet til Desler, som var et viktig offensivt våpen stort sett hele kampen.

Sjansebonanza

Torbjørn Kallevåg, som spilte en meget god 1. omgang, fikk 2. omgangs første store sjanse. Publikum satt på kanten av stolene da han kom alene gjennom før det var spilt tre minutter. Avslutning var ikke mye å skrive hjem om. Noen få minutter senere kunne og burde det stått 4–1. Fint FKH-spill sendte Niklas Sandberg ri på høyrekanten. Innlegget var også fint og fant Ibrahima Koné. Hans avslutning traff stolpen. Her var det lite som tydet på at FKH skulle legge seg bakpå og forsvare seg til seier.

Det gikk ikke lang tid før Koné fikk sjansen igjen. Denne gangen etter innlegg fra Torbjørn Kallevåg. Headingen havnet i fanget på keeper. I det 54. minutt var det klart for stolpeskudd nummer to. Koné kriget til seg ballen i duell med keeper, og Kallevåg så åpningen, men traff stolpen. Sjelden har vel en scoring hengt mer i lufta enn i disse åpningsminuttene i 2. omgang.

Spikeren i kista

Det skulle gå 18 minutter av omgangen før uttellingen kom. Forarbeid og servitørjobb tok Thore Pedersen seg av, mens Torbjørn Kallevåg fikk gleden av å bredside inn 4–1. Nok en gang fullt av vilje og kvalitet. I det 69. minutt fikk også Helge Sandvik vise at han var på jobb. FKH-keeperen var på plass og stengte buret da gjestene fikk en frisparkmulighet.

Etter 4-1-scoringen døde kampen naturlig nok litt ut. FKH eide ballen, men valgte trille mye på tvers og bakover. Gjestene fra Tromsø ga opp. Kristoffer Velde og Anthony Ikedi fikk sjansen til å vise seg fram, men måtte innfinne seg med at tempoet i kampen var skrudd betraktelig ned. Men helt dødt var det ikke. Med fire minutter igjen på klokka var det klart for Konés andre for dagen. Egoistisk, som en ekte spiss tok han ballen med seg, dro seg forbi en forsvarer og trillet ballen kontrollert i hjørnet.  Etter å ha tapt 4–1 mot Vålerenga i forrige hjemmekamp, smakte det nok ekstra godt med en råsterk 5- seier i dag.

KAMPFAKTA:

FKH – Tromsø 5–1 (3–1)

Eliteserien menn

Haugesund stadion

Mål: 1–0 Ibrahima Koné (31), 1–1 Robert Taylor (37), 2–1 Benjamin Tidemann Hansen (39), 3–1 Selvmål (45), 4–1 Torbjørn Kallevåg (63), 5–1 Ibrahima Koné (86)

Målsjanser: 9–3

Gult kort: Kent Are Antonsen, Onni Valakari, Juha Pirinen, Trosmø.

Dommer: Trygve Kjensli, Nesodden IL

Tilskuere: 3421

FKHs lag (4-3-3): Helge Sandvik – Mikkel Desler, Fredrik Pallesen Knudsen (Douglas Bergqvist fra 22), Benjamin Tiedemann Hansen, Thore Pedersen (Kristoffer Velde fra 79) – Sondre Tronstad, Christian Grindheim (Antony Ikedi fra 76), Bruno Leite – Torbjørn Kallevåg, Ibrahima Koné, Niklas Sandberg. 

Artikkeltags