Heroisk innsats ga velfortjent poeng

Haugesunds Mikkel Desler Puggaard og Bodø/Glimts Amor Layouni i eliteseriekampen i fotball mellom FK Haugesund og Bodø/Glimt på Haugesund stadion.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Haugesunds Mikkel Desler Puggaard og Bodø/Glimts Amor Layouni i eliteseriekampen i fotball mellom FK Haugesund og Bodø/Glimt på Haugesund stadion. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto:

Av

En mann utvist etter 25 minutter og straffespark imot etter 73 minutter. Selv ikke det var nok til å senke FKH.

DEL

FOTBALL: Dagens dommer Trygve Kjensli må nok finne seg i å være på manges lepper etter dagens kamp på Stadion. En ganske så uforståelig utvisning av Torbjørn Kallevåg etter 25 minutter, og et enda mer uforståelig straffespark etter 73 minutter er grunnen til det. Både publikum og FKH-spillere var tydelig frustrerte, men hardtarbeidende og oppofrende FKH-gutter nektet å la seg slå. Et godt slått hjørnespark og en fin heading av Alexander Stølås var det som skulle til for å sikre 1-1 og poengdeling.

Tett og jevnt

Statistikk kan brukes til så mangt, blant annet til å spå utfallet av fotballkamper. Resultatet er at man treffer like ofte som man bommer, men en titt på tidligere oppgjør kan i det minste gi en indikator på hvordan to lag står til hverandre. FKH og Bodø/Glimt har møtt hverandre 21 ganger i serie og cup. Sju har endt med FKH-seier, sju med Bodø/Glimt- seier og sju med uavgjort. Jevnere kan det faktisk ikke bli.

Hawaii-åpning

Og jevnt ble det også i starten av denne kampen. To offensive og direkte lag som begge jaktet det første målet. Formsterke og målkåte Amor Layouni testet dribleferdighetene tidlig, Bruno Leite testet skuddfoten tidlig og Ibrahima Wadji testet om bakrommet var ledig til å løpe i. FKH-keeper Helge Sandvik testet også dribleferdighetene etter 18 minutter, noe som holdt på å ende med forferdelse. Geir Andre Herren snappet ballen, men en våken Sandvik ryddet opp i eget rot og fikk ballen i klypene igjen. Den nevnte statistikken viser et målsnitt på 3,7 pr.kamp mellom disse lagene, og innledningsvis kunne det se ut at det kanskje kunne bli målrikt igjen.

Rødt kort

Utover i den første omgangen begynte hjemmelaget å tilrive seg et lite overtak. Mens vi i forrige hjemmekamp fikk være vitner til skuddvegring på høyt nivå, fikk vi i dag se FKH-spillere som forsøkte. Sondre Tronstad var nære ved etter 21 minutter. Avslutningen kom etter pent angrepsspill. Så kom det noen dramatiske minutter. Etter 23 minutter fikk Torbjørn Kallevåg gult kort etter en takling. Ingen store protester der. To minutter sendere var bremnesingen igjen involvert i en duell, det man ofte kaller en fifty-fifty-duell. Kallevåg ble liggende igjen med smerter, og da han kom seg på beina igjen sto dommer Trygve Kjensli klar med nok et gult kort. Med andre ord tidlig marsjordre på 25-åringen. Få andre enn de 35 på bortetribunen og spillerne med gul drakt var enige i den avgjørelsen. Live-dekningen i landets største avis omtalte det røde kortet som klønete og unødvendig. Haugesunds Avis kaller utvisningen feilaktig.

Leite på kanten

Et hjemmelag redusert til 10 mann blåste tidvis liv i isningen blåste tidvis liv i hjemmefansen, og det så også ut til å tenne en ekstra gnist i de 10 gjenværende FKH-spillerne. For FKH var det beste laget også etter utvisningen. Med Kallevåg ute valgte Jostein Grindhaug & co å skyve Bruno Leite ut på venstrekanten, og trekke kaptein Grindheim ned på sentral midtbane. Tempoet i kampen roet seg naturlig nok, og det var langt mellom noe som kan kalles målsjanser. Akkurat i det fjerdedommeren viste skiltet for ett minutt tillagt tid, var gjestene frempå. Et Layouni-innlegg fant luggen til spiss-kollega Herrem, men headingen gikk like over. Dermed 0-0 til pause.

Tålmodighetsprøve

Starten på 2. omgang vitnet om at de siste 45 kunne bli en lang og seig tålmodighetsprøve der mesteparten av spillet ville foregå på FKHs banehalvdel, og der lange forløsende baller i retning Wadji eller dødballer ville bli eneste mulighet til poeng. Åtte minutter ut i omgangen kom det første forsøket. En lang ball i bakrom fra Thore Pederdsen, og en Wadji alene mot et knippe Glimt-forsvarere. Det endte med en avslutning fra spiss vinkel. Noe annet var det ikke å gjøre så lenge ingen medspillere hadde rukket frem i målgården. Dødballsjansen kom også. Et godt slått hjørnespark fra Alexander Stølås endte med litt klabb og babb foran mål, og til slutt et frispark til gjestene.

Hardt straffet – igjen

En god og våken Helge Sandvik var også en forutsetning for FKH-poeng i denne kampen, og etter han viste at han hang godt med da innbytter Jens Petter Hauge fikk stå overraskende alene og sikte etter 67 minutter. Med 20 minutter igjen å spille gjorde FKH sitt første bytte for dagen. Ut med Bruno Leite, inn med Kristoffer Velde. 19-åringen har gjort solide og betydningsfulle innhopp så langt i sesongstarten. Denne gangen rakk han ikke å være på banen i mange minutter før det smalt feil vei. Og igjen kom dommer Kjensli i fokus. Av totalt uforståelige grunner valgte han å blåse straffespark da Amor Layouni gikk i bakken i det 73 minutt. Straffen ble satt sikkert i mål av Jens Petter Hauge.

Corner er mål

Publikum hadde knapt rukket å finne hjerterytmen igjen etter straffesparket før de endelig fikk slippe jubelen løs. Nevnte Velde slo hjørnespark, Tiedemann Hansen stusset ballen videre og Alexander Stølås ventet på bakre og stanget inn utligningen. Pent og fortjent. Tre små minutter senere prøvde frisparkeksperten seg på en frekkas. De aller fleste ventet nok innlegg, men Stølås prøvde lykken og var fryktelig nær ved å finne nettmaskene. Nå hadde også en annen «superinnbytter», Martin Samuelsen, kommet inn for en sliten Ibrahima Wadji. Ingen av lagene klarte å skape noe i innspurten og kampen ebbet ut med poengdeling. Nå venter Rosenborg og Eirik Horneland på Lerkendal, 16. mai.

KAMPFAKTA:

FKH – Bodø/Glimt 1-1 (0-0)

Eliteserien

Haugesund stadion

Mål: 0-1 Jens Petter Hauge (75), 1-1 Alexander Stølås (76)

Målsjanser: 3-4

Gult kort: Torbjørn Kallevåg, Ibrahima Wadji, Mikkel Dessler, FKH. Erlend Reitan, Patrick Berg, Bodø/Glimt.

Rødt kort: Torbjørn Kallevåg, FKH.

Dommer: Trygve Kjensli, Nesodden

Tilskuere: 3777

FKHs lag (4-4-1-1): Helge Sandvik – Mikkel Desler, Fredrik Pallesen Knudsen, Benjamin Tiedemann Hansen, Alexander Stølås – Torbjørn Kallevåg, Bruno Leite (Kristoffer Velde fra 71), Sondre Tronstad, Thore Baardsen Pedersen (Douglas Bergqvist fra 88) – Christian Grindheim – Ibrahima Wadji (Martin Samuelsen fra 79).

Artikkeltags