FKH våknet altfor sent

Sarpsborg  20181028.
Haugesunds Bruno Leite og Sarpsborg 08s Harmeet Singh under eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Haugesund på Sarpsborg stadion.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sarpsborg 20181028. Haugesunds Bruno Leite og Sarpsborg 08s Harmeet Singh under eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Haugesund på Sarpsborg stadion. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Én elendig omgang, og én godkjent omgang. Det er sjelden nok til å vinne fotballkamper i eliteserien.  

DEL

FKH feiret sitt 25-årsjubileum med å slå Odd 1–0 forrige søndag. Men den egentlige fødselsdagen var i dag, 28. oktober. Den vellykkede aksjeemisjonen tidligere i uka gjør at klubben kan legge de økonomiske bekymringene til side en liten stund.

Legger man til at assistenttrener Kolbjørn «Kolla» Fosen også hadde bursdag i dag, og herr og fru Maakeberget, Arild og Randi Flesjå, feiret bryllupsdag med bortetur til Sarpsborg, så var det i hvert fall fire gode grunner til å levere varene på Sarpsborg stadion.

Lukt av medalje?

Men den viktigste grunnen til å levere var selvsagt tre viktige poeng og kamp om medalje i eliteserien. FKH kom til Sarpsborg med tre strake seiere, og kun målforskjell som skilte dem fra Molde på 3. plass.

De kom etter en svak september med tre strake tap. Sarpsborg 08 på sin side kom til dagens kamp med sju tap og en uavgjort på sine åtte siste eliteseriekamper.

Men de kom også med selvtillit etter meget gode prestasjoner i Europa League, senest med 1- 1 mot Malmö på torsdag. Det er vel ingen underdrivelse å si at de gode prestasjonene i Europa har gått ut over prestasjonene i eliteserien i høst.  

FKH har spilt seks ganger borte mot Sarpsborg 08 i eliteserien siden 2011. De har vunnet tre og tapt tre. Årets oppgjør på Haugesund stadion endte 1–1.

Marerittstart

Men hva så med dagens kamp? FKH yppet seg først før det var spilt to minutter. David Akintola kom seg rundt på høyrekanten. Inne foran mål klarte Christian Grindheim å krangle ballen med seg, men et Sarpsborg-bein kom i veien.

Tre små minutter senere var det vertenes tur til å komme rundt på kanten. Innlegget fra Amin Askar traff pannebrasken til Ole Jørgen Halvorsen. Helge Sandvik måtte ut i full strekk for å hindre scoring. Returen falt til Tobias Heintz som enkelt kunne trille inn 1–0.

Saken fortsetter under bildet

Patrick Mortensen feirer 1-0-scoringen med Tobias Heintz.

Patrick Mortensen feirer 1-0-scoringen med Tobias Heintz. Foto:

FKH gikk direkte i angrep etter scoringen og Akintola var nær ved å prikke inn utligningen, men skuddet hans gikk via en Sarpsborg-spiller og til hjørnespark.

Så fosset Sarpsborg i angrep, og igjen var det Askar som fant en bedre plassert medspiller. Skuddet fra Zachariassen ble keepermat for Helge Sandvik. En fartsfylt åpning på kampen, med to angrepsvillige dog defensivt naive lag.

Presset bakover

Etter et kvarters spill var det fryktelig nær 2–0. Patrick Mortensen fikk stå overraskende alene å vende opp og skyte fra 17 meter.

Skuddet gikk forbi Sandvik,  men via stolpen, langs streken og ut. Nå hang FKH i tauene, og Sarpsborg 08 virket et par hakk giftigere enn gjestene.

Etter hvert roet tempoet seg noe, men majoriteten av spillet foregikk fortsatt på FKHs banehalvdel.  Ibrahima Wadji var som alltid villig til å gå på løp, og lange håpefulle pasninger i hans retning var lenge FKHs eneste angrepsvåpen.

Saken fortsetter under bildet

Eirik Horneland var neppe fornøyd med det laget presterte før pause.

Eirik Horneland var neppe fornøyd med det laget presterte før pause. Foto:

Stang inn

Sarpsborg 08 har vist denne sesongen at de er meget giftige på dødball. I det 32. minutt fikk de uttelling igjen. Et langt innkast fra Jørgen Horn ble mesterlig tatt ned på brystet av Heintz.

Avslutningen hans gikk via hanskene til en Sandvik i full strekk, traff stolpen, og igjen var det en Sarpsborg 08-spiller som luktet lunta først.

Patrick Mortensen fikk en meget enkel jobb med å trille inn 2–0 i det åpne målet. FKH-forsvaret, de sto og så på. 2–0 var kort og godt fortjent, og det er lenge siden FKH har framstått mer tannløse enn i den første halvtimen på Sarpsborg stadion.

Fem minutter før pause viste FKH at de kan hvis de vil. Etter småpent spill sentralt i banen, havnet ballen hos Wadji, men som tidligere i kampen endte avslutningen via et 08-bein og til hjørnespark.

En redusering på det tidspunktet hadde smakt godt, om det hadde aldri som ufortjent. Det så ut som en tankefull FKH-gjeng som tuslet inn til pausepraten. En ærlig Eirik Horneland la ikke skjul på at han var misfornøyd. «Vi blei pissa på» var hans ærlige meldingen i intervjusonen på vei til pausepraten.

Inn med Kone

FKH valgte å gjøre ett bytte i pausen. Ibrahima Kone erstattet en svak Torbjørn Kallevåg, og Eirik Horneland valgte samtidig å trekke Christian Grindheim ned på sentral midtbane og skyve Våge Nilsen ut på venstrekanten.

Både Frederik Gytkjær og Anthony Ikedi startet oppvarmingen da omgangen startet. Og 2. omgangen startet nesten som den første. Sarpsborg fant en åpning i FKH-forsvaret og målscorer Heintz fikk sjansen fra spiss vinkel, men denne gangen havnet ballen i klypene til Sandvik. Minutter senere var fikk Askar sjansen fra motsatt kant, men avslutningen gikk utenfor.  

Lønn for løpingen

Hornelands bytte bar frukter etter en times spill. En sterk Kone fikk gå opp å heade ballen pent ned til spissmakker Wadji. Den løpssterke måltyven rundet keeper og trillet ballen i mål på kaldt og vakkert vis. Vipps, så var det nytt liv i kampen.

Scoringen blåste forståelig nok litt liv i FKH-guttene.

Plutselig var de oftere først i duellene, pasningene satt litt bedre, og flere spillere gikk på kloke løp samtidig. Nå måtte hjemmepublikumet skru opp klappe og rope-frekvensen for å vekke sine gutter, mens de 30 tilreisende fra Maakeberget øynet et lite håp om poeng.

Saken fortsetter under bildet

Ibrahima Wadji setter inn reduseringen, og tenner et håp for FKH.

Ibrahima Wadji setter inn reduseringen, og tenner et håp for FKH. Foto:

Nesten Stølås

I det 75. minutt var FKH nær ved å sette inn 2–2. Igjen klarte Wadji å runde keeper, men skuddet ble stoppet. Returen trillet til Stølås som dro en fin skuddfinte før han siktet inn skuddfoten.

En oppofrende Joackim Jørgensen i Sarpsborg 08-forsvaret  fikk kastet seg foran på ekte hockey-vis og blokkert scoringen. Sju minutter senere var FKH farlig frampå igjen. Akintola fikk sjansen fra skrå vinkel, men fyrte ballen en liten meter utenfor stolpen. Nå var det Sarpsborg 08 som hang i tauene.

Til tross for FKHs godkjente sluttspurt var det ingenting å si på at hjemmelaget vant 2–1 og satt igjen med alle tre poengene i dag. En godkjent omgang er sjelden nok til å vinne fotballkamper. Det beste laget vant på Sarpsborg stadion, og FKH må opp noen hakk om det skal kunne holde liv i medaljedrømmen helt inn denne sesongen.

Kampfakta

Sarpsborg 08 – FKH  2–1 (2–0)

Eliteserien

Sarpsborg stadion

Mål: 1–0 Tobias Heintz (5), 2–0 Patrick Mortensen (32), 2–1 Ibrahima Wadji (59)

Målsjanser: 7–4

Gult kort: David Akintola, Ben Karamoko, Ibrahima Wadji ,FKH. Joachim Thomassen, Sarpsborg 08

Dommer: Espen Eskås, Bækkelaget

Tilskuere: 4555

Artikkeltags