Lennart (18) skulle gjerne kombinert yrkesfag med toppidrett, men det nye tilbudet dukker ikke opp før til høsten: – Det hadde vært mitt førstevalg.

BYTTET TIL YRKESFAG: - Jeg fant ut at å sitte på skolebenken hele dagen ikke var noe for meg, sier Haugaland-elev Lennart Henriquez.

BYTTET TIL YRKESFAG: - Jeg fant ut at å sitte på skolebenken hele dagen ikke var noe for meg, sier Haugaland-elev Lennart Henriquez. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Haugaland videregående skole er med på et prøveprosjekt der yrkesfag kombineres med toppidrett. – Jeg er utrolig stolt over at vi skal gjøre dette, sier rektoren.

DEL

UTDANNING: Det hamres og sages i en verkstedhall på Haugaland videregående skole. Her inne er VG2-elevene på byggfag i ferd med å lage flere hytter.

En av snekkerne er tidligere FKH-spiller Lennart Henriquez (18). Han begynte på Haugesund Toppidrettsgymnas (HTG), men sluttet etter det første skoleåret.

– Jeg fant ut at å sitte på skolebenken hele dagen ikke var noe for meg, sier Lennart.

Men fra høsten av kan de nye elevene på Haugaland for første gang kombinere yrkesfag med toppidrett.

– Det hadde sikkert vært førstevalget mitt, sier Lennart, som tror det nye studietilbudet vil være midt i blinken for mange.

Stor interesse

Det er snart ett år siden Rogaland fylkeskommune etterlyste skoler som ville sette i gang et prøveprosjekt der yrkesfag kombineres med toppidrett.

– Da var jeg kjapt ute og rakk opp hånda, sier Haugaland-rektor Solveig Rossebø Kalstad der hun sitter på kontoret sitt.

Nå blir altså Haugaland den første skolen i Rogaland med det nye tilbudet. I første omgang åpnes det for en klasse innen både helse- og oppvekstfag og bygg- og anleggsteknikk.

– I utgangspunktet er det et forsøk på to år, slik at vi i hvert fall får gjennom ett kull. Men vi satser på at dette blir varig. Jeg tror jo at det er behov og ønske for det, sier Rossebø Kalstad, som håper å kunne utvide med flere utdanningsprogram etter hvert.

– Hvordan har interessen vært?

– Jeg opplever at det har vært stor interesse når vi har hatt infomøter med ungdomsskolene og vært på yrkesmessen, men det gjenstår å se når søknadene kommer, sier hun.

Søknadsfristen er 1. mars.

– Da vil vi forhåpentligvis sitte med en liten bunke, smiler Rossebø Kalstad, som er spent på hvilke idretter elevene velger.

Får ny idrettshall

– Hvilke fasiliteter har dere å tilby?

– Det er et godt spørsmål, sier hun.

Kapasiteten i Vardafjellhallen er nemlig sprengt. Derfor skal det bygges en ny idrettshall bak den gamle.

– Planen er at spaden skal i jorda til høsten, sier Rossebø Kalstad, vel vitende om at den nye idrettshallen ikke står klar før tidligst i 2019.

– Neste skoleår har vi en kjempeutfordring, og da må vi mest sannsynlig leie halltid andre steder, sier hun.

– Hva med kompetanse på lærere?

– Vi har kroppsøvingslærere med høy idrettsutdanning. Det som er utfordringen vår er å ha kompetanse i forhold til mange forskjellige idretter, og derfor har vi sagt at klubbtrenere må være innstilt på å samarbeide med oss, sier Rossebø Kalstad.

Nå gleder Haugaland-rektoren seg bare til å komme i gang.

– Jeg tror det blir et fantastisk tilbud, og jeg er utrolig stolt over at vi skal gjøre dette, sier hun.

– Et alternativ til HTG

Det er bare noen få skoler i Norge der det går an å kombinere yrkesfag med toppidrett.

– Jeg har tro på at hvis ungdommene får lov til å følge drømmene sine og drive med det de er interessert i, så har de litt ekstra å gi, sier Rossebø Kalstad.

Selv går datteren hennes på HTG.

– Jeg vet at flere går der bare for treningen, og så har de egentlig ikke lyst til å gjøre noe med studier etterpå. Da er det mye kjekkere at de får lov til å ta den utdanningen de faktisk vil ta. Jeg har veldig tro på å gi ungdommen en slik mulighet, sier hun.

Her i distriktet er det bare to skoler som tilbyr toppidrett: HTG og Kopervik videregående skole. Men begge disse har kun et såkalt studieforberedende utdanningsprogram. Det nye er at elevene nå kan kombinere yrkesfag med toppidrett på Haugaland.

– Vi tenker at dette skal være et alternativ til HTG. Vi skal ikke konkurrere med dem. Vi skal fortsatt utdanne fagarbeidere, og ønsker at ungdommene skal kunne kombinere fagutdanningen med satsing på idretten sin, sier Rossebø Kalstad.

HTG ønsker også det nye studietilbudet velkommen.

– Det synes vi er helt flott. Det er utøvere som ønsker å satse på idrett på yrkesfag også. Det er ikke bare de som går på studiespesialiserende. Vi skal i utgangspunktet ha et samarbeid med Haugaland videregående skole om dette og har allerede hatt et møte, sier HTG-rektor Harald Egil Tvedt.

Her kan du lese mer om yrkesfag med toppidrett.

Artikkeltags