Han er faren til det største lokale fotballtalentet. Nå vil Frode Samuelsen hjelpe flere spillere til å bli like god som sønnen Martin.

HJERNEN BAK: - Jeg taper alltid, sier Frode Samuelsen om Stiga-fotballspillet på kontoret. Men den lokale gründeren håper han sitter med en vinneroppskrift i hendene: En ny programvare kalt SkillRace, som skal hjelpe både spillere og trenere til å bli bedre.

HJERNEN BAK: - Jeg taper alltid, sier Frode Samuelsen om Stiga-fotballspillet på kontoret. Men den lokale gründeren håper han sitter med en vinneroppskrift i hendene: En ny programvare kalt SkillRace, som skal hjelpe både spillere og trenere til å bli bedre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fotballpappa Frode Samuelsen vil revolusjonere spiller- og trenerutviklingen med en ny løsning. – Vi har internasjonale ambisjoner, sier han.

DEL

FOTBALL: Han er ikke helt som andre fotballpappaer. Frode Samuelsen (48) fra Haugesund gikk nemlig systematisk til verks for å hjelpe sønnen Martin (21) til å bli best mulig. Faren fant videoøvelser og laget egne regneark med oversikt over ulike finter som ble krysset av når sønnen behersket ferdighetene fra egentrening og løkkefotball til lagtrening og kamp. Slik holdt de på fra han var sju år.

Terpingen ga resultater. Bare ni år gammel trente Martin med favorittklubben Manchester United. Så kom den ene store klubben etter den andre på banen. Han kunne velge og vrake i tilbud fra Liverpool, Real Madrid og Chelsea. Men det ble til slutt ungdomsakademiet til Manchester City, før stortalentet senere skrev proffkontrakt med West Ham.

For pappa Frode, som har vært med sønnen hele veien til toppen, har regnearkene vært til inspirasjon for det som nå er blitt programvaren og selskapet SkillRace. Målet er å utvikle flere gode spillere som Martin. Ikke bare i Norge, men også i resten av verden.

– Har tatt lang tid å utvikle

– SkillRace er en symbiose av alt jeg har vært igjennom, sier Frode Samuelsen når han tar imot Haugesunds Avis på sitt nyinnflyttede kontor i Kråkereiret på Indre kai i Haugesund.

Han er kanskje best kjent som faren til England-proffen Martin, men pappa Frode er utdannet sivilingeniør innen elektro/data og har en mastergrad i bedriftsledelse. Han har vært styreleder i SK Djerv 1919, trener og spillerutvikler, og har holdt på med programmering siden han var 14 år. Da var veien kort til å starte KX Products, nå Spoortz, som blant annet hjelper idrettsklubber med digitale verktøy.

I RØDT, HVITT OG BLÅTT: Fotballeventyret begynte hjemme i Haugesund, men nå spiller Martin Samuelsen for den engelske Premier League-klubben West Ham - og Norge.

I RØDT, HVITT OG BLÅTT: Fotballeventyret begynte hjemme i Haugesund, men nå spiller Martin Samuelsen for den engelske Premier League-klubben West Ham - og Norge. Foto:

Et av disse verktøyene var 123proff, «en web-plattform spesielt rettet mot spillerutviklingsprosessen». Men for fire år siden begynte den tidligere Haugar-spilleren å samarbeide med Norsk Toppfotballsenter for å videreføre prosjektet til en felles plattform for alle toppklubbene i Norge. En satsing som nå kommersialiseres gjennom det nye spin-off-selskapet SkillRace.

– Det har tatt lang tid å utvikle, men nå har vi en plattform som ingen andre har, sier Samuelsen stolt, og skrur på projektoren på kontoret for å vise fram hjertebarnet sitt.

På storskjermen henter gründeren fram SkillRace-appen som ble sluppet i det stille for noen uker siden.

– Det var en milepæl for oss, sier han.

Like enkelt som Facebook

Foreløpig er det bare spillere i toppklubbene som har tilgang til å logge seg på appen, men den vil, sammen med nettversjonen, være fritt tilgjengelig for alle i løpet av august. Norske breddeklubber vil bli invitert til å bruke SkillRace for å både styre og følge opp utviklingen av sine spillere og trenere.

SOM HÅND I HANSKE: SkillRace skal være en kombinasjon av sosiale plattformer som Facebook, Twitter og Instagram. - Appen skal være enkel å bruke og fungere for alle. Fra den ivrige 8-åringen til landslagsspilleren, sier gründer Frode Samuelsen.

SOM HÅND I HANSKE: SkillRace skal være en kombinasjon av sosiale plattformer som Facebook, Twitter og Instagram. - Appen skal være enkel å bruke og fungere for alle. Fra den ivrige 8-åringen til landslagsspilleren, sier gründer Frode Samuelsen. Foto:

– Appen skal være enkel å bruke og fungere for alle. Fra den ivrige 8-åringen til landslagsspilleren, sier Samuelsen, og gir en kort demonstrasjon.

Haugesunds Avis har selv fått prøve appen, som ikke bare er et verktøy. Den skal også være en læringsplattform og et nettsamfunn som alle fotballinteresserte kan ta del i.

– Funksjoner og innhold er skrudd sammen på en sånn måte at man gjennom inspirasjon skal skape nysgjerrighet og etter hvert ambisjoner som motiverer den enkelte til en metodisk og engasjerende utviklingsprosess, sier han.

Når du logger deg inn i appen, blir du møtt av fem altenativer helt nederst på skjermen: Inspirere, utforske, lære, prestere og planlegge. Blant innholdet finnes forskningsmateriell og beste praksis-prinsipper fra de fremste miljøene i europeisk toppfotball. Det jobbes også med å få andre innholdsleverandører til å bruke SkillRace som sin kanal inn mot fotballen.

– Brukergrensesnittet til SkillRace skal være en kombinasjon av sosiale plattformer som Facebook, LinkedIn, Twitter og Instagram. Alt skal være tilgjengelig i hånden.

FKH er med på laget

SkillRace ble presentert for første gang på et seminar på La Manga i Spania i fjor. Flere av toppklubbene i Norge har allerede tatt verktøyet i bruk.

– Målet er å få med alle toppklubbene i løpet av 2018, sier Samuelsen.

En av nykommerne er FKH, som bare har brukt SkillRace i noen få måneder. Men den nye utviklingssjefen Sebastian Brydegaard snakker allerede varmt om systemet.

– Vi er en utviklingsavdeling med store ambisjoner. Skal vi nå målsettingen om å bli best i landet på spillerutvikling er vi helt avhengige av å ha et skikkelig verktøy i bunn. SkillRace gir oss mange nye muligheter til å samle og bruke informasjonen vi trenger for å nå målene våre. Vi ønsker å være en referanseklubb som andre skal lære av, sier Brydegaard til fkh.no.

FKH ser for seg å bruke SkillRace på flere måter:

  • Videreutvikle og digitalisere klubbens spillestil-, fag- og skoleringsplaner for både spillere og trenere
  • Tilrettelegge for gode trener- og spillerutviklingsprogrammer i samarbeidsklubber fra hele regionen
  • Tilrettelegge et godt økt-/øvelsesbibliotek som hele regionen får ta del i
  • Videreutvikle scouting-arbeidet i regionen

Ser ut i verden

Tilbake på kontoret i Kråkereiret er det ingenting å si på ambisjonene til den lokale gründeren, som kaller SkillRace for et hårete prosjekt.

– Ingen har gjort dette før, sier Samuelsen, vel vitende om at løsningen hans fort kan revolusjonere spiller- og trenerutviklingen.

STOLT OVER HJERTEBARNET SITT: Frode Samuelsen har jobbet med SkillRace på Macen sin i flere år. - Det har tatt lang tid å utvikle, men nå har vi en plattform som ingen andre har, sier han.

STOLT OVER HJERTEBARNET SITT: Frode Samuelsen har jobbet med SkillRace på Macen sin i flere år. - Det har tatt lang tid å utvikle, men nå har vi en plattform som ingen andre har, sier han. Foto:

Etter å ha besøkt de største klubbene i Europa sammen med sønnen Martin, har pappa Frode selv sett at de beste bruker nisjeverktøy som kampanalyse, treningsdagbok og øvelsesbibliotek. Men å samle alle disse funksjonene på en og samme plass er noe helt nytt.

– Den store gevinsten ligger i å etablere et økosystem der alt er samlet på ett sted, og kunne kombinere informasjon på tvers av både klubbgrenser og bruksområder. Det kan SkillRace, sier Samuelsen.

Men det stopper ikke med fotball. Derfor har han ansatt en egen forretningsutvikler som skal selge SkillRace inn til andre områder som industri og akademia.

– Det finnes mange muligheter. Alle har behov for å lære, og vi har internasjonale ambisjoner med SkillRace, sier Samuelsen.

Artikkeltags