Grindhaug gråt da Helgeland sa opp

TRIST: – Jeg sitter igjen med en tristhetsfølelse nå. Dette var ikke kjekt, sier Jostein Grindhaug om avskjeden til Asbjørn Helgeland. Foto: Terje Størksen

TRIST: – Jeg sitter igjen med en tristhetsfølelse nå. Dette var ikke kjekt, sier Jostein Grindhaug om avskjeden til Asbjørn Helgeland. Foto: Terje Størksen

Artikkelen er over 4 år gammel

Jostein Grindhaug gråt da Asbjørn Helgeland annonserte sin avskjed onsdag. Blir det flere tårer i høst?

DEL

FOTBALL: Jostein Grindhaug har sterke følelser for FKH. Onsdag flommet det over.

– Tårene trillet fra oss begge, forteller Jostein Grindhaug om øyeblikket da sportssjef Asbjørn Helgeland fortalte sin gode venn og nære medarbeider Jostein Grindhaug at samarbeidet nå er slutt.

FKH-treneren har i løpet av det siste året sett sine to nærmeste medarbeidere gjennom mange år forsvinne ut dørene på Haugesund stadion; Eirik Horneland og Asbjørn Helgeland. Sammen var de grunnmuren og tre vegger i det mange kaller et mønsterbruk i norsk fotball, FK Haugesund.

Davy Wathne i TV 2 beskriver Asbjørn Helgeland som landets beste sportssjef. Det er vanskelig å være uenig.

– Asbjørn var tryggheten

– Jeg sitter nå med en tristhetsfølelse. Dette var ikke kjekt. Asbjørn var tryggheten. Mens Eirik og jeg var høyt oppe eller langt nede i en svart/hvitt-verden, så Asbjørn nyansene. Han tok ned ballene på en trygg og god måte, sier Grindhaug. Han er ikke bekymret for et FKH uten Asbjørn Helgeland.

– Men klubben har fått en utfordring. Asbjørn har betydd mye, ikke minst i verdisettingen og hvordan FKH har blitt oppfattet utenfra. Han har stått for redelighet, ærlighet og hardt arbeid. Gode verdier. I tillegg har han en ekstrem vinnerskalle, sier Grindhaug.

FKH-treneren forteller at Helgelands avgang kom overraskende også på ham

– Men jeg har forståelse for beslutningen. Du må selv ha en slik jobb for å forstå hvor krevende den er. Arbeidsoppgavene er vide og det er lite som skiller mellom suksess og fiasko. Jeg kan skjønne at Asbjørn nå føler en form for befrielse, sier Jostein Grindhaug.

Asbjørn Helgeland har nevnt presset økonomi som en av grunnene til at han gir seg.

– Den verden vi lever i

Men Grindhaug tror ikke den krevende og evinnelige sirkelen med å stadig selge sine beste spillere for så å erstatte dem med billige Bosman-spillere, har slitt ut Helgeland.

– Nei, det er den verden vi lever i. Og det er meningsløst å synes synd på oss selv. Det er på den måten vi har bygget klubben til det den er i dag. Vi skal være stolte av det. Og vi skal ikke være redde for en liten økonomisk korreksjon nå. Vi har bygget en klubb som gir grunnlag for toppfotball i Haugesund i mange år framover. Vi har et flott stadion og treningsfasiliteter som ikke bare kommer FKH, men hele distriktet til gode, sier Grindhaug.

Han mener at økonomi er viktigere enn sport for en klubb som FKH.

– For meg er det i hvert fall slik. Jeg vil ikke bli tatt med buksene nede med dundrende underskudd år etter år. Da hadde jeg byttet klubb. Det er kjekkere å gå ut i Europa med FKH hvert tiende år enn å vinne en medalje med Molde eller en av de andre klubbene som får penger tredd ned over ørene, sier Grindhaug.

Tenker ut august

Nå skal han bruke det han har mellom sine egne ører til å tenke mer på egen framtid i FKH. Kontrakten går ut etter sesongen, og Grindhaug har tidligere sagt at dette kan bli hans siste år som FKH-trener.

– Jeg har gjort meg opp en mening om hva jeg vil. Men jeg skal bruke resten av sommeren, som varer ut august, til å ta en endelig avgjørelse. At Asbjørn nå har gitt seg, må tas med i vurderingen. Alt spiller inn. I begynnelsen av september får dere vite om jeg trener FKH også etter denne sesongen, sier Grindhaug.

Skal han stå videre og ta ansvar og sørge for kontinuitet nå når både Horneland og Helgeland er ute? Eller skal også han trekke seg og slippe nye krefter til over hele linja?

– Det er kjernen i problemstillingen. Jeg må falle ned på en av sidene. Det handler mye om min egen energi og tilstedeværelse. Jeg trives utrolig godt i jobben. Samtidig blir det slitasje over tid. Til sjuende og sist gjør jeg det jeg mener er best for FKH, sier Grindhaug.

Han forteller at han i samtaler med ledelsen ikke er forespeilet andre roller i klubben, for eksempel sportssjef eller en managerrolle.

– Nei, og det har jeg heller ikke tenkt på. Ikke i det hele tatt, sier Grindhaug, vel vitende om hva Asbjørn Helgeland ønsker seg aller mest i avskjedsgave: Seier mot Viking.

– Jeg skulle gjerne spilt en halvtime selv for Asbjørn, sier Grindhaug. Vemodig og takknemlig.

Artikkeltags