Hvem er Årets idrettsnavn 2017?

NUMMER TI: RG-troppen til Haugesund Turnforening. Her i aksjon under NM på hjemmebane i sommer, der de vant gull.

NUMMER TI: RG-troppen til Haugesund Turnforening. Her i aksjon under NM på hjemmebane i sommer, der de vant gull. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tradisjonen tro vil Haugesunds Avis kåre Årets idrettsnavn. I dag starter vi nedtellingen.

DEL

ÅRETS IDRETTSNAVN: Det lokale idrettsåret har vært preget av mange gode prestasjoner i mange forskjellige idretter på nasjonalt nivå. Våre sterkeste kort på den internasjonale arenaen, som syklisten Sven Erik Bystrøm, fotballspillerne Håvard Nordtveit og Alexander Søderlund, orienteringsløperen Anne Margrethe Hausken Nordberg og langrennsløperen Chris Jespersen, har alle hatt et år preget av mange skader, sykdom og uhell. Prestasjonene har derfor vært noe svakere enn det vi håpet på da 2017 åpenbarte seg med blanke ark for snart et år siden.

Bare på seniornivå

Å rangere individuelle utøvere og lag på tvers av idrettsgrener, er en vanskelig, for ikke å si umulig oppgave. Vi har etter beste evne vurdert prestasjonene opp mot hverandre, blant annet i lys av den aktuelle idrettens størrelse og utbredelse. Og vi har bare vurdert prestasjoner på seniornivå. Det betyr at stortalentene Bård Skogen (golf) og Mikal Gjerde (basketball) foreløpig ikke er inne på vår topp-10-liste.

Blant andre sterke utøvere som er vurdert og ikke kvalifisert til de ti beste, er fotballspillerne Alexander Søderlund (har spilt seks A-landskamper i år), Eirik Ulland Andersen (beste spiller i eliteserien, ifølge NTB-børsen), vektløfter Zekiye Nyland (norsk og nordisk mester), styrkeløfteren Hans Magne Bårtvedt (NM-gull, kongepokal og VM-bronse i benkpress), friidrettsutøveren Tom Erling Kårbø (NM-sølv på 3000 m hinder), triatleten Endre Espedal (bronse i NM) og Tommy Langaker (EM-gull i brasiliansk jiu-jitsu).

Her er nummer seks til ti

I dag starter vi nedtellingen med de vi mener fortjener plasseringene fra 10 til 6. De neste dagene (de med papiravis) vil vi presentere en utøver hver dag fram til vi avslører vinneren lørdag 30. desember.

På 10. plass: RG-troppen Haugesund Turnforening

Kaisa Dalen Jensen, Feyme Mestanli, Selma Karlsen, Elise Fjeldheim og Emilie Saltvedt har i flere sesonger vært Norges nest beste tropp. I år kom gjennombruddet med NM-gull på hjemmebane. De vant også Norgescupen sammenlagt og kvalifiserte seg til VM. De treningsvillige jentene har fått betalt for mye svette og mange timer sammen med den dyktige treneren Stela Sultanova.

På 9. plass: Allan Hovda, triatlon

Råskinnet fra Sveio har hatt en ny god sesong. Med seier i Ironman 70.3 Haugesund og seier i Lofoten Triathlon Extreme. Nummer to i Norseman Xtreme Triathlon. Ekstrem idrettsutøver.

NUMMER NI: Allan Hovda (t.h.) sammen med Ivar Jacobsen etter seieren i Ironman 70.3 Haugesund i sommer.

NUMMER NI: Allan Hovda (t.h.) sammen med Ivar Jacobsen etter seieren i Ironman 70.3 Haugesund i sommer. Foto:

På 8. plass: Daniel Holten, motorsport

25-åringen fra NMK Vikedal vant sitt første NM-gull i rallycross da han var bare 18 år gammel i 2010. I år kom endelig nummer to. Holten vant klasse 2000 ccm sammenlagt etter seks NM-runder.

NUMMER ÅTTE: Daniel Holten fikk endelig oppfylt drømmen om et nytt NM-gull.

NUMMER ÅTTE: Daniel Holten fikk endelig oppfylt drømmen om et nytt NM-gull. Foto:

På 7. plass: Jesper Saltvik Pedersen, alpint

18-åringen fra Åkrehamn etablerte seg blant de ti beste i verden i sitski forrige sesong. Har åpnet årets sesong forrykende med tre seirer i verdenscupen. Her kommer det mer, og det er all grunn til å glede seg til Paralympics i mars.

NUMMER SJU: Jesper Saltvik Pedersen har imponert stort de siste dagene, med tre strake seirer i verdenscupen.

NUMMER SJU: Jesper Saltvik Pedersen har imponert stort de siste dagene, med tre strake seirer i verdenscupen. Foto:

På 6. plass: Anne Margrethe Hausken Nordberg, orientering

Tross flere skader og en spontanabort i mai, har 41-åringen fra Karmøy gjennomført en ny imponerende sesong, med ett NM-gull, to NM-sølv, seier sammenlagt i Norgescupen og en 4. plass på langdistansen i VM. Hun ble også nummer to i den prestisjetunge O-ringen i Sverige.

NUMMER SEKS: Anne Margrethe Nordberg i aksjon under langdistansen i VM i år, der hun ble nummer fire.

NUMMER SEKS: Anne Margrethe Nordberg i aksjon under langdistansen i VM i år, der hun ble nummer fire. Foto:

Årets idrettsnavn 2017

1.

2.

3.

4.

5.

6. Anne Margrethe Hausken Nordberg, orientering

7. Daniel Holten, motorsport

8. Jesper Saltvik Pedersen, alpint

9. Allan Hovda, triatlon

10. RG-troppen Haugesund Turnforening, turn

Artikkeltags