Får plass i forbundets elitegruppe

SKIFTET PONNI I FJOR: Benedicte Staalesen begynte med Mr. Magic våren 2017. Allerede etter tre måneder var hun kvalifisert til å ri NM. FOTO: ALFRED AASE

SKIFTET PONNI I FJOR: Benedicte Staalesen begynte med Mr. Magic våren 2017. Allerede etter tre måneder var hun kvalifisert til å ri NM. FOTO: ALFRED AASE

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er over ti år siden sist Haugesund Rideklubb hadde en utøver i dressur- ridning på nivå med Benedicte Staalesen.

DEL

DRESSURRIDNING: Det er rundt ti utøvere i Haugesund Rideklubb som satser seriøst på dressurridning og drar rundt på lands- og elitestevner for å konkurrere. 14 år gamle Benedicte Staalesen er ei av dem.

Tidligere denne måneden kom beskjeden hun hadde drømt om. 14-åringen er tildelt plass i Norges Rytterforbunds elitegruppe i dressur for ponni 2018.

– Jeg ble kjempeglad. Det var egentlig neste sesong jeg hadde et håp om å komme med i elitegruppen. Jeg fikk ponnien min, Mr. Magic, i fjor vår, og jeg trodde jeg behøvde mer tid på å bli kjent med han før jeg kunne bli god nok, stråler Benedicte.

– Vi hadde ikke forventet at hun skulle få beskjed om at hun var klar allerede. Hun ble invitert til ei observasjonstrening i Stavanger i høst, og vi visste derfor at hun var aktuell. Vi trodde derimot hun måtte prestere på uttaksstevnet i Kristiansand senere denne månedene først, men det var ei veldig gledelig melding å få, smiler dressurtrener i Haugesund Rideklubb, Britt Marie Halleraker.

Vestlandsmester i 2017

Benedicte Staalesen ble vestlandsmester i 2017 og har bronse fra Landsmesterskapet i 2016.

– Hun har tatt det som er av lokale konkurranser. Det har gitt henne den selvtilliten og mestringsfølelsen som hun har tatt med seg til større stevner, forteller mor, Bente Staalesen, som også selv har drevet med dressurridning.

– Det største målet mitt i år er å komme med til Nordisk mesterskap i Drammen. Det er i alle fall drømmen. Hvis jeg ikke kommer med der, er det NM som er hovedmålet mitt i år. Da går jeg for en plass på pallen, smiler 14-åringen.

En god prestasjon i NM er også hva trener Britt Marie Halleraker håper på i år.

– Slik jeg ser det, blir målet for Benedicte i år er å gjøre det bra i NM, og ellers høste så mye erfaring en kan i de store stevnene. I år blir det mer konkurranser på det høye nivået hun er kommet på.

Bestemte seg tidlig

Benedicte Staalesen har som mange andre kombinert dressur- og sprangridning i sine unge år, men haugesunderen bestemte seg tidlig for at det var dressurridning hun ville satse på.

– Jeg har et mål om å bli en av de aller beste i Norge – og det også når jeg som junior går over fra ponni til hest, sier hun.

– Det nivået Benedicte rir på nå er det nivået som er det internasjonalt øverste nivået for ponnier. Hun rir på samme vanskelighetsgrad som de beste i verden, kommenterer trener Britt Marie Halleraker.

Det er allerede to jenter på landslaget, mens Benedicte nå tas opp som ei av fem jenter i elitegruppen. Utøverne er i alderen 13–16 år.

– Vi ser at når det er ei jente som begynner å lykkes, blir det veldig smittsomt. Det kommer masse nye ponnier til distriktet og det blir mye mer deltakelse på stevner. Det skaper en rekruttering som er kjempekjekk. Vi ser blant annet en veldig økt interesse på Karmøy nå.

– Dressur, og egentlig ridning generelt, er fremadstormende på hele Vestlandet. Vi så det også i NM sist at det var flere vestlandsryttere på pallen. Det har tradisjonelt vært Østlandet som har vært dominante, sier Bente Staalesen.

– Ridesportens kunstløp

Dressur handler om samspillet mellom hest og rytter – om takt og rytme.

– Dressur er ridesportens kunstløp på et vis. Det er forhåndsbestemte programmer der en ut fra nivåene skal vise øvelser, forklarer trener Britt Marie Halleraker.

Og bak Benedicte Staalesen har Halleraker også flere andre spennende og lovende dressurryttere i klubben.

Artikkeltags