- Fjord Motorpark vil gi formidable ringvirkninger

STORE TING PÅ GANG: Fjord Motorpark blir mer enn bare et idrettsanlegg.

STORE TING PÅ GANG: Fjord Motorpark blir mer enn bare et idrettsanlegg. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mange arbeidsplasser og millioninntekter står på spill.

DEL

KARMØY: Det har vært skrevet mye om Fjord Motorpark, men ringvirkningene har druknet litt i all støyen om nettopp støy fra anlegget – og ikke minst ekspropriasjonssaken.

LES OGSÅ: Fjord Motorpark utvider med støtte fra reise- og næringsliv

- Jeg tror ikke folk har sett hva dette kan medføre.

Slik innledet Bjørn Bugge, som er styreleder i Fjord Motorpark Eiendom AS, pressekonferansen på Park Inn på Karmøy fredag formiddag.

Nå var det på tide å få fram de positive tingene, mener folkene bak motorsportanlegget på Helganes.

Tar støyen på alvor

- Fjord Motorpark er mer enn et idrettsanlegg. Det gir formidable ringvirkninger, og det prøver vi å få ut, sier Arvid Grimstvedt til Haugesunds Avis.

Han er styreleder i Fjord Motorpark AS, og delte ordet sammen med Bugge på pressekonferansen. I et møterom på Park Inn prøvde de å berolige naboer og andre som er bekymret for støyen fra anlegget.

Etterpå var Grimstvedt like klar i tonen.

- Vi skal tilfredsstille alle lover og regler når det gjelder støy. Det er det ingen tvil om. Vi skal ikke bygge noe som er ulovlig. Vi skal tilfredsstille alt det, slår han fast.

Støykonsekvensanalysen er påbegynt, men innstilt i påvente av ny politisk sak i Karmøy kommune.

Har kostet tid og penger

23. mai skal nemlig ekspropriasjonssaken opp igjen i formannskapet, mens kommunestyret får saken i fanget 13. juni.

- Det er en forferdelig kjedelig sak som vi gjerne skulle vært foruten. Dessverre har vi havnet oppi denne saken på grunn av saksbehandlingsfeil, sier Grimstvedt og viser til dommen fra Gulating lagmannsrett.

«Etter en samlet bevisvurdering finner lagmannsretten at med de grunnleggende feil ved saksbehandlingen som her ble gjort, må dette innebære at ekspropriasjonsvedtaket er ugyldig», var konklusjonen til lagmannsretten.

Samtidig har saken kostet Fjord Motorpark over 1,5 millioner kroner så langt.

- Det har kostet enormt med tid og ikke minst penger. Det er ille å bruke så mye penger på advokater. De pengene kunne vi ha brukt på helt andre ting, sier Grimstvedt.

Vil gi 77 mill. til regionen

Flere tall ble også lagt fram på pressekonferansen, deriblant at Fjord Motorpark og næringssynergier vil gi arbeidsplasser til 65–71 årsverk.

I tillegg vil det bli arrangert 80 ulike arrangementer i løpet av et år – med 90.000 besøkende.

- 90.000 besøkende per år er basert på konservative anslag og nokså sikkert datagrunnlag, sier Bugge til Haugesunds Avis og viser blant annet til tall fra andre motorsportanlegg i Norge.

- Hvis du gjør om det til økonomi, så blir det en meromsetning for regionen på 77 millioner kroner per år.

Det høres mye ut, men Grimstvedt forsvarer tallene.

- Alle våre tall er svært nøkternt framstilt. Vi har aldri hatt for vane å blåse opp tall. Vi regner forsiktig, sier han.

Regnestykket til Fjord Motorpark er basert på modellen til Innovasjon Norge, som opererer med forskjellige tall på hvor mye reisende bruker i gjennomsnitt per døgn.

- Vi har regnet tallene litt ned fordi idrettsfolk legger igjen litt mindre penger, men det blir betydelige summer ut av det og betydelige antall årsverk, sier Grimstvedt.

«Ny» pris: 117 mill.

Det kom også fram på pressekonferansen at kalkylen på Fjord Motorpark nå er på 117 millioner kroner.

Prislappen blir bekreftet i en referanse fra entreprenøren Risa AS.

- Når det gjelder tallene som er presentert i FMP sitt kostnadsoverslag så ligger de greit innenfor det som er å forvente av priser på et anleggsprosjekt av den størrelse og kompleksitet det her er snakk om. Overslaget tar utgangspunkt i masterplan og det er da før eventuelle justeringer som følge av de tallene som her er brukt. Vi mener derfor at overslaget er godt dokumentert og kan bekrefte de tallene som her er brukt, skriver regionsleder Harald Nordnes i referansen.

Hvis alt går etter planen, kan anlegget bli åpnet i august 2018, ifølge Grimstvedt.

- Jeg er optimist som alltid, og jeg håper at det blir et gyldig vedtak i formann- og kommunestyret som gjør at vi kan komme i gang igjen. Så snart det er på plass, er det bånn gass, sier han.

Artikkeltags