FRIIDRETT: Nylig vant HIL-løperen NM-gull på 10.000 meter, og tok sølv bak Marius Bakken på 5000 meter. Fremtiden som langdistanseløper kan være lys. Problemet er at han ikke vet noe om framtiden. Om den er i Norge, i Etiopia, eller et annet sted i verden.
– Akkurat det er et stort problem for meg. Jeg har vunnet mange løp, men tenker veldig mye på situasjonen min. Jeg er veldig interessert i å løpe for Norge, men ting er veldig kompliserte. Det tenker jeg mye på, både når jeg løper og etterpå, sier Urige Buta til Haugesunds Avis.
Den uavklarte situasjonen fører også med seg at han ikke kan konkurrere utenlands.
Drømmen på sikt er å representere Norge i OL.
– Kanskje 10.000 meter i 2008 og 10.000 meter og maraton i 2012? undrer den optimistiske 22-åringen.

Først til Husnes

Det er nå to år siden Urige Buta kom fra Etiopia til et asylmottak på Husnes i Kvinnherad. Han begynte kjapt å løpe mye, og viste et talent utenom det vanlige. Ganske snart ble han satt i kontakt med HIL-trener Erling Askeland, som sendte treningsprogram til asylmottaket på Husnes. I april 2004 flyttet Urige Buta til Haugesund. Han trives svært godt i HIL-miljøet, og setter stor pris på treneren sin.
– Erling Askeland er veldig hyggelig, og bryr seg virkelig om meg. Jeg kan diskutere absolutt alt med ham, og han prøver alltid å hjelpe meg, sier Buta.
I Haugesund bor han sammen med fem andre asylsøkere i et hus på Risøy. Slitsomt, syns han. En stor del av tiden hans går med til løping.
– Jeg føler meg bra når jeg løper, og har hatt veldig fin utvikling år for år. Trener 12 økter i uka hele året.
– Hvor langt løper du i uka?
– Rundt 200 kilometer, og kanskje mer. Løper i gatene, i Vangen, Djupadalen og på Haugesund stadion.

Dobbelt Haugesund?

I morgendagens NM i halvmaraton i Drammen håper Urige Buta å gå helt til topps. Da må han i tilfelle slå lagkameraten Karl Johan Rasmussen, som er tilbake etter langvarig skadeavbrekk.
– Vi er begge fra Haugesund, og jeg håper vi kan hjelpe hverandre fram. Karl Johan er en god mann, som gir meg gode råd om trening og om alt annet. Jeg liker ham godt, og jeg håper vi kan sørge for at Haugesund vinner dobbelt i NM.
– Hvor fort må du løpe for å vinne, tror du?
– Vanskelig å bestemme meg for en tid, så lenge jeg ikke har løpt distansen før. Jeg vil prøve å vinne, og håper at jeg kommer under 1.05, sier han.
vidar.enerstvedt@haugesunds-avis.no