Ungdommer ser mot internasjonalt farvann

SER FRAM TIL SESONGÅPNING: Tysvær-padlerne Leander Helgesen, Nicolai Lønning og Elise Erland padler Norgescup på hjemmebane i helgen.

SER FRAM TIL SESONGÅPNING: Tysvær-padlerne Leander Helgesen, Nicolai Lønning og Elise Erland padler Norgescup på hjemmebane i helgen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Elise Erland sikter mot EM. Guttene vil til nordisk. Tysvær kan få fem-seks padlere i internasjonale mesterskap denne sesongen.

DEL

PADLING: Mens flaggskipet Lars Magne Ullvang er i Oslo og lader opp til de første stevnene i verdenscupen, finpusser neste generasjon Tysvær-padlere formen i hjemlig farvann. Der Norgescupen starter til helgen.

Det har som regel vært slik siden det flotte anlegget i Tysværvåg ble åpnet for 25 år siden. Norgescup-åpning på hjemmebane.

Og det har Elise Erland ingenting imot.

– Det er ekstra kjekt og ekstra stas å padle på hjemmebane. Her er det flere som vet hvem du er. Flere som heier på deg, smiler 17-åringen. Hun er inne i sin siste sesong som junior.

– Går for å vinne alt

I Ullvangs fravær blir Elise Erland det sterkeste kortet arrangørklubben slipper på vannet i helgen. Og hun har til hensikt å innfri.

– Jeg går for å vinne alt. Det er innen rekkevidde, sier den lovende padleren som skal i aksjon på K1 200, K1 500, K1 1000, K2 500 og K4 500 meter. Den siste for å teste farten med tanke på internasjonal deltakelse senere i sesongen.

For Erland vil ut i verden – igjen. I fjor debuterte hun i EM. Det er også det store målet for denne sesongen. I beste fall kan det blir både junior-EM og junior-VM.

– Det enkleste er nok å kvalifisere seg med lagbåt. Det kjekkeste hadde vært K1. Men det er nok ikke realistisk, sier en nøktern 17-åring (blir 18 i år) fra Tysværvåg.

Hun sesongdebuterte i København for tre uker siden og viste at hun for tiden er Norges beste junior på kvinnesiden.

Flere sterke ungdommer

I ungdomsklassen (15 og 16 år) stiller Tysvær Kano- og kajakklubb med flere sterke gutter. Sander Askeland har allerede deltatt internasjonalt. I tillegg er Nicolai Lønning, Marius Alne, Karl Kristian Kyvik og Leander Helgesen alle ute etter å sikre seg plass på det norske ungdomslandslaget til nordisk mesterskap i Kristiansand første helgen i august. Helgens stevne er det første av tre uttaksstevner.

STERKT KORT: Sander Askeland i aksjon under Norgescup-stevnet i Tysværvåg i 2016.

STERKT KORT: Sander Askeland i aksjon under Norgescup-stevnet i Tysværvåg i 2016. Foto:

Askeland var syk og trente ikke da Haugesunds Avis var på besøk tirsdag. Men Leander Helgesen og Nicolai Lønning var på plass.

– Jeg håper på pallen, sier Helgesen. 16-åringen er best på K1 500 og langløp.

15 år gamle Lønning har tatt steget opp i ungdomsklassen og innrømmer at han er litt nervøs før helgens konkurranser på hjemmebane.

– Jeg kjenner på det når jeg legger meg om kvelden. Jeg føler litt press, sier Lønning, som uansett er godt forberedt.

– Vi har trent veldig bra i vinter. Blant annet har vi vært ti dager på treningsleir i Portugal. Og her hjemme trener vi hver dag. Åtte-ni økter i uka, forteller 15-åringen.

Trener Lavrans Eikje har et håp om at tre-fire av ungdomspadlerne kan klare å kvalifisere seg til nordisk. Det betyr i så fall at Tysvær vil ha fem-seks utøvere på den internasjonale arenaen denne sesongen.

Bortsett fra verdenscup-padlerne, stiller hele norgeseliten i Tysvær lørdag og søndag. Totalt er det påmeldt 140 utøvere. 24 fra arrangørklubben.

For Lars Magne Ullvang venter to tette verdenscupstevner. 18. til 20. mai er han på plass i Szeged i Ungarn. Helgen etter går turen til Duisburg i Tyskland.

PS! Tysvær Kano- og kajakklubb skal denne sesongen også arrangere NM (K1). Det skjer 1. og 2. september.

VERDENSCUP: Lars Martin Ullvang står over Norgescupen på hjemmebane for å konsentrere seg om verdenscup de to påfølgende helgene.

VERDENSCUP: Lars Martin Ullvang står over Norgescupen på hjemmebane for å konsentrere seg om verdenscup de to påfølgende helgene. Foto:

Artikkeltags