– Vi må overprestere for å komme til Rio

Nesten på hjemmebane: – Jeg stortrives i Stavanger. Her er det alltid topp stemning. Jeg håper mange haugesundere tar turen over Boknafjorden for å heie på oss, sier Janne Kongshavn før OL-kvalifiseringen i oljebyen.foto: NTB  scanpix

Nesten på hjemmebane: – Jeg stortrives i Stavanger. Her er det alltid topp stemning. Jeg håper mange haugesundere tar turen over Boknafjorden for å heie på oss, sier Janne Kongshavn før OL-kvalifiseringen i oljebyen.foto: NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

Janne Kongshavn er realist. Men også en kriger. Og nå smeller det. På torget i Stavanger. 16 nasjoner kjemper om én OL-billett.

DEL

SANDVOLLEYBALL: Det er nå det smeller. Og det er nå det gjelder. 32 år gamle Janne Kongshavn fra Haugesund har aldri gitt opp drømmen om OL i Rio.

Hun har aldri vært nærmere enn nå. Men Kongshavn er realist og innser at også den siste etappen er bratt.

– Vi er underdogs. Vi må overprestere. Men vi skal jobbe som juling, lover Kongshavn.

Mandag sjekket hun inn på hotell i Stavanger. Sammen med lagvenninnen Vilde Solvoll. Og det andre norske paret, Ingrid Lunde fra Ølensvåg og Victoria Kjølberg.

Disse fire skal gi alt for at Norge får ett kvinnelag i sandvolleyball i OL i Rio i august.

16 nasjoner er på plass i Stavanger til finale i den europeiske Continental Cup. Vinneren er direkte kvalifisert til OL. Nummer to og tre går videre til et siste sluttspill mot toerne og treerne fra de andre kontinentene. De skal spille om den aller siste OL-billetten. De fleste billettene er allerede fordelt til de beste lagene i verdensserien.

Ukraina er første hinder

Norge ble egentlig utslått i den fjerde runden av Continental Cup. Men som arrangør er Norge på banen igjen. Med hjemmebane blir du også førsteseedet.

– Reelt sett er vi rangert som cirka nummer ni av de 16 nasjonene, forteller Kongshavn.

I Stavanger er det cup (8-delsfinale) fra første stund. Altså vinn eller forsvinn. Norge møter Ukraina i 8-delsfinalen klokken 15.00 onsdag.

– Sannsynligvis blir det veldig jevnt. Vi slo nylig det beste ukrainske laget i en turnering i Litauen. Men Ukraina vant turneringen, sier Kongshavn.

I en eventuell kvartfinale torsdag vil Norge møte vinneren av Finland og Sverige.

– Finland er gode og vil være klare favoritter mot oss, sier Kongshavn.

Hver nasjon er representert med to lag i OL-kvalifiseringen. Kongshavn/Solvoll er vårt førstelag. De spiller «på lag» med vårt nest beste lag; Ingrid Lunde/Victoria Kjølberg.

Turneringen fungerer slik at førstelaget spiller mot den andre nasjonens andrelag. Og andrelaget mot førstelaget. Hvis den ene nasjonen vinner begge kampene, er saken klar.

Hvis de vinner hver sin kamp, blir det en siste og avgjørende kamp. Da kan landslagstreneren velge fritt blant de fire spillerne. Men normalt er det førstelaget som spiller «Golden Match».

Disse er med

Disse 16 nasjonene er med i Stavanger (i rekkefølgen de er seedet): Norge, Nederland, Tsjekkia, Russland, Østerrike, Spania, Italia, Finland, Sverige, Polen, Belgia, Hellas, Frankrike, Slovakia, Litauen, Ukraina.

PS! Noen av disse nasjonene er allerede kvalifisert til OL. De kan ikke stille med sitt førstelag i Stavanger.

LES OGSÅ: Spent foran nytt OL-forsøk

Artikkeltags