Gå til sidens hovedinnhold

Toro ga mersmak

Artikkelen er over 13 år gammel

Konkurransen ble tøff for Tom Erling Kårbø i EM i terrengløp. Men den unge bømlingen får likevel skryt for innsatsen.

FRIIDRETT: Med 95 sterke motstandere på startstreken i Toro i Spania, skulle Tom Erling Kårbø fra Stord Idrettslag få en hard smakebit på det internasjonale nivået under EM i terrengløp i den spanske byen Toro.

– Jeg la meg litt bak, så det ble ikke mye spisse albuer fra meg. Men det var veldig mye folk, forteller 18-åringen fra Bømlo.

Kårbø fullførte sist av de fem norske som deltok, og kom i mål på tiden 21.38, 1.30 bak førstemann, franske Mourad Amdouni. Kårbøs plassering ble omtrent som forventet.

– Jeg regnet med å passere målstreken cirka som nummer 70, men så ble jeg 69. Jeg er helt greit fornøyd. Det var et bra løp, sier Kårbø som kom i mål etter lagkamerat og landsmann Lars Nesbø Bakke.

Forbedret Kårbø-utgave

At 18-åringen presterte godt kan fagansvarlig Erling Askeland skrive under på. Bømlingen fikk EM-billetten etter at han deltok i nordisk mesterskap i terrengløp. Askeland så forbedring alle-rede i EM.

– Han gjorde et bra løp og var bedre enn da han var med i nordisk. Han har helt klart forbedret seg, forteller Askeland.

Forklaringen ligger i mer trening. Kårbø, som er elev ved idrettslinja på Stord videregående, har ikke ligget på latsiden i oppkjøringen til EM. Han vedgår at han er bedre trent.

Ikke helt fornøyd

Som lag fullførte de norske juniorherrene som nummer 10 av 15, noe som var et stykke under målsettingen.

– Vi var vel ikke helt fornøyde med det. Målsettingen var egentlig å være blant de seks beste. Dessverre var det noen som ikke løp helt som forventet, sier Askeland.

Han trekker likevel fram prestasjonen til juniorløperen Sondre Nordstad Moen som imponerende. Nordstad Moen lå lenge an til en 4. plass, men endte som nummer seks.

Tom Erling Kårbø håper han vinner ny tillit når det norske laget skal plukkes ut til EM i terrengløp neste år.

– Jeg er litt avhengig av hvordan de andre gjør det, sier Kårbø beskjedent.

Bømlingen fikk være med i nordisk fordi en annen løper trakk seg. Plassen fikk han beholde til EM.

Motivert for mer

Kårbø har satt stor pris på oppholdet i Spania. Nivået var høyt og utøverne imponerende. Bømlingen er full av inspirasjon og motivasjon før det bærer hjem fra sørlige strøk til de faste og timelange søndagsturene i skog og fjell på Stord.

– Nå blir det masse mengdetrening og lange løpeturer, sier baneløperen som vil fortsette med terrengløp vinterstid. Det er først og fremst 1500 meter og 2000 meter hinder 18-åringen prioriterer.

På nyåret er Kårbø igjen klar for sørligere strøk, nærmere bestemt Portugal på treningsopphold sammen med Stord Idrettslag. Kanskje blir det også tur til Belgia og Tyskland på konkurranse og trening.

Fikk kjørt seg

Kvinnheringen Kirsten Otterbu Melkevik deltok i et imponerende felt med løpere som holder verdensklasse. Veteranen var lenge med i teten, men tapte litt mot slutten. Hun endte til slutt på en 24. plass.

– Absolutt godkjent innsats, sier sportssjef i friidrettsforbundet Ketil Tømmernes til NTB.

Marta Dominguez fra Spania vant kvinneklassen og ble europamester, mens ukrainske Sergej Lebid vant den samme tittelen i mennenes seniorklasse.

Kommentarer til denne saken