TRIM: Tirsdag formiddag var det påmeldt 767 kvinner og 53 menn, totalt 820, til det sju km lange trimløpet som onsdag kveld arrangeres i Haraldsvang, med start og mål på Haugesund friidrettsstadion.

– Det er smått utrolig med tanke på at løpet går en onsdag kveld. Men engasjementet rundt Rosa Sløyfe-aksjonen er stort. De har tydelig fått til noe, sier en imponert Trygve Voll, som er daglig leder i HIL. Den lokale friidrettsklubben er teknisk arrangør for Rosa Sløyfe-løpet i Haugesund.

Allerede lørdag står tradisjonsrike Djupadalten på programmet til HIL. Der var det mandag påmeldt 692.

– Jeg tror ikke det har noe å si for Djupadalten at disse løpene kommer så tett. Kanskje er det noen få som synes det holder med ett løp og dropper det ene, sier Voll.

Drømmer om tusen deltakere

Olaug Høie Mortensen, leder for Brystkreftforeningen Haugaland, forteller at de i utgangspunktet ønsket å arrangere Rosa Sløyfe-løpet kommende helg, men flyttet det til onsdag nettopp på grunn av Djupadalten.

– Jeg tror ikke onsdag er en dum dag. Mange er bortreist i helgene, sier Høie Mortensen, som uansett er strålende fornøyd med påmeldingen.

– Helt fantastisk. Og nå drømmer jeg om tusen deltakere. Jeg tror mange stiller opp fordi det er et solidaritetsløp. De fleste kjenner noen som har hatt eller har brystkreft. Alle som deltar støtter en god sak, sier hun.

Den lokale brystkreftforeningen stiller med 40 frivillige til onsdagens løp. Høie Mortensen har også fått med de kjente lokale løperne Susanne Wigene og Thomas Finshus, samt politikeren May Britt Vihovde, som ambassadører for løpet i Haugesund.

Påmeldingsavgiften er 400 kroner. Halvparten går til Rosa Sløyfe-aksjonen, som i Norge eies av Brystkreftforeningen og Kreftforeningen. I fjor hentet aksjonen inn 33 millioner kroner.

– Pengene går i hovedsak til forskning på brystkreft og brystkreft-relaterte prosjekter, sier Olaug Høie Mortensen.

Haugesund først i løypa 

Hun forteller at de en tid har syslet med tanken om et trimløp i Haugesund.

– Og da det første Rosa Sløyfe-løpet ble arrangert i Oslo i fjor, var vi tre fra Haugesund som reiste over for å delta og lære. Da det ble bestemt at arrangementet skulle utvides til seks byer i år, meldte vi tidlig vår interesse. Vi var på, på, på. Og vi var den første byen utenom Oslo som ble utpekt til arrangørby i år, forteller Høie Mortensen.

De andre byene ble Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand.

Vil ha flere menn med

Løpet i Oslo i fjor var bare for kvinner.

– Jeg er glad det er åpnet for menn nå. Det er egentlig en selvfølge. Menn kan også rammes av brystkreft. Og når en kvinne rammes, rammer det også familien og alle rundt. Jeg håper flere menn melder seg på nå de siste dagene, sier Høie Mortensen.

Men det blir definitivt flest kvinner i løypa.

– Vi har oppfordret dameklubber og foreninger til å stille. Og jeg vet om mange som avlyser sine treff onsdag for å delta, smiler en fornøyd lokallagsleder.

Hun vet ennå ikke hvordan Rosa Sløyfe-løpene skal fordeles rundt omkring i Norge neste år.

– Men vi skal i hvert fall jobbe hardt for å få et nytt løp til Haugesund, lover Olaug Høie Mortensen.

Løpet i Haraldsvang går i en sløyfe på drøyt 2,3 kilometer. Den løpes tre ganger. Alle deltakerne får medalje – og beauty bag.

Høie Mortensen understreker at du ikke er nødt til å løpe.

– Jeg vet om flere som skal gå gjennom løypa, sier hun.

PS! I Rosa Sløyfe-løpet i Trondheim 1. oktober var det 812 deltakere. I Tromsø 7. oktober var det 917 deltakere. I Oslo 15. oktober var det 1741 deltakere. Til løpet i Bergen 19. oktober er det påmeldt 1958, og til løpet i Kristiansand 26. oktober er det foreløpig påmeldt 622 deltakere.