– André er en vi kan bygge et lag rundt

ENDELIG GULL: Etter sølv og bronse fra tidligere nordiske mesterskap, ble det gull på etnebuen André Klippenberg Grindheim (17) på 100 meter bryst  i starten på desember. FOTO: PRIVAT

ENDELIG GULL: Etter sølv og bronse fra tidligere nordiske mesterskap, ble det gull på etnebuen André Klippenberg Grindheim (17) på 100 meter bryst i starten på desember. FOTO: PRIVAT

Artikkelen er over 2 år gammel

André Klippenberg Grindheim (17) fra Etne flyttet før dette skoleåret til Hamar. Hans nye trener har stor tro på den ferske nordiske junior- mesteren.

DEL

SVØMMING: – André er en veldig dedikert og seriøs utøver. Han er også en god gutt som har satt seg høye målsettinger. Han har veldig lyst å bli god og han jobber kjempegodt med alt treningsarbeidet, sier trener Øyvind Røssland.

I likhet med 17-åringen fra Etne, begynte Røssland på Hamar først i høst.

– Jeg er veldig «happy» for at jeg får en utøver som André å jobbe med. Han er en hardtarbeidende gutt med gode holdninger som vi kan bygge et lag rundt, mener Røssland.

Etne og Karmøy

2000-modellen André Klippenberg Grindheim bodde i Etne fram til han som 13-åring flyttet med familien til Vormedal og gjorde sine saker meget bra i Karmøy Svømmeklubb.

Etter endt ungdomsskole flyttet han til Oslo. Der ventet hybelliv og videre satsing på svømming i Lambertseter. Det ble derimot med ett år i hovedstaden for André.

Da mora, Monica Klippenberg, skulle flytte til Hamar i sommer valgte André å gjøre det samme.

– Jeg merket at overskuddet forsvant da jeg bodde i Oslo. Jeg brukte veldig mange timer i uka på T-banen og i tillegg måtte jeg ta meg av matlaging, klesvask og lignende selv. Det ble for lite tid til søvn og restitusjon.

– Da mamma flyttet til Hamar, valgte jeg å gjøre det samme. Jeg har i høst merket at jeg får konsentrert meg mer om satsingen på svømming og jeg har nå mer fritid. Det er også mer landlig her, og det passer en etnebu som meg bra, smiler Klippenberg Grindheim.

– Fantastiske forhold

På Hamar har André flotte treningsforhold og en dyktig trener i den tidligere juniorlandslagstreneren Øyvind Røssland.

– Det er helt fantastiske forhold her på Hamar og Øyvind er en av de mest meritterte trenerne i Norge, konstaterer André.

– Her på Hamar har André svært gode treningsforhold, han får mer tid til restitusjon og i Øyvind Røssland har han en veldig dyktig trener. Fordelen med å være i en mindre klubb – som Hamar – er også at han får mer individuell oppfølging, kommenterer mamma Monica.

Junior-EM og landslag

Under nordisk mesterskap på Island ble André juniormester på 100 meter bryst, nummer tre på 200 bryst og på 4 x 100 meter stafett og nummer fem på 50 meter bryst. På sistnevnte øvelse var det ikke egen juniorklasse, men 17-åringen var kun to tideler fra gullet.

– Det var veldig gøy. Jeg har sølv og bronse i Nordisk tidligere, så veldig kjekt med gull nå. Det var egentlig 50-meteren jeg gjorde det aller best på. Der perset jeg med fire tideler.

– Målet for 2018 er å kvalifisere meg til seniorlandslaget og til junior-EM. Og kommer jeg til EM går jeg for finaleplass. Disse målene skal være innen rekkevidde, sier etnebuen.

Klippenberg Grindheims perser på favorittøvelsene er nå 29,20 (50 meter bryst), 1.03,88 (100 bryst) og 2.20,2 (200 bryst). Dette er langbane-tider, og det er også langbanesesongen som nå står for tur i første halvdel av 2018, samt at junior-EM til sommeren er langbane.

– Det er absolutt muligheter for at André kan klare disse målene han har satt seg. Han svømmer med en større selvtillit nå. I Oslo ble han kanskje anonym, men nå har han fått tilbake troen på seg selv, kommenterer trener Øyvind Røssland.

I Haugesund SK fra 1999-2001

Da Øyvind Røsland i høst ble André Klippenberg Grindheims nye trener på Hamar, var det et gjensyn som kun Røsland husket.

– Jeg var faktisk trener for hans mor Monica da hun var gravid. Jeg trente derfor André også før han ble født – mens han var i sin mors mage, smiler Røssland, som opprinnelig er fra Alta.

Øyvind Røssland var trener i Haugesund Svømmeklubb (HSK) fra 1999–2001 og har i årene etterpå vært trener i blant annet Danmark og for det norske juniorlandslaget. Han er gift med Kristine Risanger (Røssland) fra Vormedal.

Artikkeltags