– Stort for en klubb som Haugesund

- VELDIG STORT FOR EN LITEN KLUBB: Øystein Skarholm (i midten) fra Haugesund Sportsdykker-klubb er stolt over at Sigurd Bergh og Emilie Jakobsen Sæbø spiller for Norge.FOTO: JOAKIM ELLINGSEN

- VELDIG STORT FOR EN LITEN KLUBB: Øystein Skarholm (i midten) fra Haugesund Sportsdykker-klubb er stolt over at Sigurd Bergh og Emilie Jakobsen Sæbø spiller for Norge.FOTO: JOAKIM ELLINGSEN

Artikkelen er over 2 år gammel

At en lokal klubb har flere utøvere på landslaget er ikke hverdagskost. Heller ikke for Haugesund Sportsdykkerklubb.

DEL

UNDERVANNSRUGBY: De to haugesunderne Sigurd Bergh og Emilie Jakobsen Sæbø var begge tatt ut på Norges juniorlandslag som i november spilte nordisk mesterskap i Finland.

Det endte med gull til Emilie med Norges U21-landslag for jenter og sølv for Sigurd og Norges U21-landslag for gutter.

– For en liten klubb som Haugesund er det veldig stort å ha to på landslaget. Vi har opp gjennom årene avlet opp en liten håndfull landslagsspillere, men nå er det langt tilbake i tid.

– Ikke minst med tanke på den treningssituasjonen vi står i – med veldig sprengt hall- kapasitet – er det stort at to av våre ble tatt ut på Norges U21-landslag, sier Øystein Skarholm, som fram til nylig har vært hovedtrener i klubben.

Første lokale jente

Han var selv den forrige Haugesund-spilleren på landslaget da han spilte for Norge i 2011.

– Den forrige gutten på juniorlandslaget var nok tidlig på 2000-tallet. Jeg tror Emilie er den første jenta fra Haugesund på et juniorlandslag, men vi hadde ei kvinne på seniorlandslaget sent på 80-tallet.

– Nå håper vi å få Emilie opp på et nivå der hun etter hvert blir aktuell for det norske seniordamelandslaget også. Der er jeg trener nå, og da nytter det ikke å lure seg unna på treningene. For treneren ser det hver gang, smiler Skarholm.

Startet tidlig i tenårene

16 år gamle Emilie Jacobsen Sæbø har drevet med undervannsrugby i tre år.

– Jeg ble dratt med på trening av ei venninne. Hun har gitt seg, men jeg spiller fortsatt, opplyser Emilie.

Sigurd Bergh ble 18 år nå i desember. Han har spilt undervannsrugby i fire år.

– Å begynne tidlig i tenårene, slik både Emilie og Sigurd gjorde, er en veldig fin alder for å starte med undervannsrugby. Samtidig er det jo slik at jo yngre en er når en begynner, jo lettere er det å utvikle finmotorikken. Spillet er derimot komplisert og det er ikke alle roller i laget som krever den store finmotorikken, kommenterer Øystein Skarholm.

Kun ett lag i klubben

Spesielt med tanke på rekruttering, skulle Skarholm gjerne sett at klubben hadde mer halltid:

– Én dag til i uka hadde gjort mye for oss, men vi jobber ut fra de forutsetningene vi har og vi får det til på et vis. Vi merket derimot at da vi mistet treningstid, så mistet vi dessverre også noen medlemmer.

– Vi har kun ett lag i klubben nå, og det er et mixed-lag mellom seniorer og junior. Det er nok også noe av årsaken til at Sigurd og Emilie har utviklet seg som de har gjort. De spiller med og mot veldig erfarne spillere og må tilpasse seg.

– Myter om sporten

Skarholm opplever at det er en del myter knyttet til sporten.

– Vi hører blant annet at folk tror at en blir holdt under vann slik at en må kunne holde pusten veldig lenge. Det er ikke tilfelle. Undervannsrugby har utviklet seg veldig mye til å bli et teknisk spill som en kan sammenligne med håndball.

– Ballen må gå fort. Det er lite fysisk kontakt i spillet. En dykker mye opp og ned og et dykk varer i fire-seks sekunder. Vi håper at om noen er litt i tenkeboksen når det gjelder undervannsrugby, at vi kan få fram budskapet vårt om at dette handler om svømming og taktikk. Ikke om å holde hverandre under vann eller lignende.

Når det gjelder klubbens to unge landslagsspillere, er Skarholm klar på at det ligger mye hardt arbeid bak:

– De har jobbet veldig målrettet. I tillegg til de tre treningene i bassenget er de tre ganger i uka på treningsrommet og trener med vekter.

Selv er tenåringene klare på at landslagsdebutene har gitt mersmak.

– Det var intenst og det var litt nerver inne i bildet, men det var veldig kjekt, sier Sigurd.

Emilie sier seg enig og sammen føyer de til:

– Kortsiktig er målet vårt å få være med til U21-VM neste år. Langsiktig er det seniorlandslagene vi sikter mot.

Emilie Jakobsen Sæbø er også klar på at hun håper 2018 blir et år hvor hun får noen lagvenninner i Haugesund.

– Jeg spiller for et damelag i Bergen i tillegg til mixed-laget til Haugesund. Jeg håper derimot å få selskap av flere jenter på trening også her i Haugesund.

– Det er litt spesielt å være eneste jente, smiler Emilie.

Spent på ny hall

Også våre lokale undervannsrugbyspillere er spente på hva det ender opp med når det gjelder ny svømmehall i Haugesund. For dem handler det blant annet om bassengdybden.

– Ingen av forslagene vi har sett for ny hall i Haugesund er bra for oss.

- Det som hadde vært bra for oss er om det hadde blitt inkludert en liten L ut til siden i svømmehallen – slik de har gjort i for eksempel Ålesund og Sandefjord. Da får en egen del som en kan bruke til for eksempel stuping, undervannsrugby og dykking, kommenterer U21-landslagsspiller Sigurd Bergh.

Artikkeltags