Nærmer seg EM-plass

TIL TOPPS: Zekiye Nyland fra Tysvær var kun to kilo fra EM-kravet da hun i helgen ble vestlandsmester på hjemmebane.

TIL TOPPS: Zekiye Nyland fra Tysvær var kun to kilo fra EM-kravet da hun i helgen ble vestlandsmester på hjemmebane.

Artikkelen er over 4 år gammel

Zekiye Nyland fra Tysvær Vektløfterklubb imponerte på hjemmebane i helgen.

DEL

VEKTLØFTING: 25 år gamle Zekiye Nyland fra Tysvær perset både i rykk (72 kilo) og støt (89 kilo) da hun gikk til topps i klassen - 58 kilo under Vestlandsmesterskapet i vektløfting lørdag.

- Det var to kilo bak EM-kravet, men jeg er ganske fornøyd. Jeg har slitt med en skulder og det var sykt vondt på de siste støtene i dag. Jeg er derimot ikke langt unna EM-kravet og jeg vet jeg har mer å gå på.

- I NM neste måned skal jeg i alle fall klare 73 kilo i rykk og 90 kilo i støt. Jeg har EM-kravet inne. Uten at det skal være noen hvilepute, forstår jeg at EM-kravet heller ikke er absolutt. Uansett må jeg reise til NM for å imponere, kommenterer Nyland.

EM arrangeres i år i Førde. Leder i Tysvær Vektløfterklubb, Dag Rønnevik, føler seg trygg på at det Zekiye Nyland viste i helgen er godt nok til å kvalifisere seg til europamesterskapet.

- Det er ingen i Norge som er bedre enn henne i denne vektklassen. Løfter hun like godt i NM som hun gjorde her i helgen, kommer hun med.

- Zakiye er ei jente med krutt, og hun kommer til å klare det. Normalt må en bruke fem-seks år på å trene seg opp til det nivået som kreves for å kunne delta i internasjonale mesterskap. Hun har ikke trent vektløfting lenge, men ligger godt an til å klare det allerede. I tillegg er hun fortsatt ung, så hun kan ha mange gode år foran seg innen vektløfting, mener Rønnevik.

Zekiye Nyland er søster til MMA-utøveren Geir Kåre Nyland.

- Psyken er viktig når en skal prestere, og Geir Kåre har lært meg noen pusteteknikker som jeg drar nytte av. Jeg har også jobbet mye med teknikken, og jeg er veldig ydmyk og har stor respekt for denne sporten. En eventuell EM-deltakelse vil være stort, selv om jeg aldri har hatt EM- eller VM-deltakelse som noe mål før nå, kommenterer Zekiye Nyland.

Ung debutant

Tonje Stava har ikke fylt 12 år ennå, men tysværjenta deltok også i Vestlandsmesterskapet i vektløfting lørdag. 6. klassingen fra Slåttevik var godt fornøyd etter sin aller første konkurranse.

- Jeg er fornøyd. Det gikk overraskende bra, for jeg trodde ikke jeg skulle løfte så mye som jeg gjorde. Jeg var litt nervøs på forhånd, men jeg klarte å løfte 17 kilo i rykk og 22 kilo i støt, sier Stava.

Hun begynte med vektløfting i slutten på november - altså for kun to måneder siden.

- Stefaren min har gått her og trent vektløfting. Da jeg var med han, så jeg noen som løftet. Det så fristende ut og jeg ville også prøve. Nå har jeg begynt, og jeg har lyst til å bli best, smiler den ferske vektløfteren.

Tre vestlandsmestere fra Tysvær

Dag Rønnevik i Tysvær Vektløfterklubb er imponert over den unge jenta som ble en av klubbens tre vestlandsmestere i helgen.

- Tonje har vel kun hatt sju-åtte treninger før denne konkurransen. Hun var jo først og fremst med for å trene på å være med på konkurranse, men det var veldig kjekt å se henne i aksjon, smiler Rønnevik.

De to andre vestlandsmesterne til Tysvær var Dag Rønnevik selv og nevnte Zekiye Nyland.

Rønnevik løftet 90 kilo i rykk og 127 i støt. Med det vant han gull i veteranklassen M4 (45-49 år) i +105 kilo

- Jeg holder meg fortsatt aktiv. I februar blir det også NM, og jeg går for gullet i klassen min der også. Det er ikke så veldig stor konkurranse i min klasse, forteller Rønnevik, som er én av seks utøvere i klubben som er kvalifisert til NM i februar.

Fornøyd arrangør

Som arrangør var også Rønnevik fornøyd med klubbens gjennomføring av årets Vestlandsmesterskap.

- Vi er godt fornøyde med gjennomføringen. Vi fikk en utfordring med at datasystemet ikke fungerte helt, og vi måtte derfor kjøre et par klasser manuelt. Likevel klarte vi å følge tidsrammen vi hadde sett for oss. Det er vi fornøyde med, forteller Dag Rønnevik fra Tysvær Vektløfterklubb.

Fire vestlandsmestere fra Haugesund

Også Haugesund Vektløfterklubb hadde utøvere som gjorde det meget godt i helgens mesterskap.

- Dette var en god dag for våre utøvere. Vi hadde elleve utøvere som stilte i mesterskapet, og jeg tror alle perset. Fire av dem ble også vestlandsmestere. Aller mest er jeg imponert over Anna Rød Nyland, forteller trener Svein Skeiseid.

Nyland ble vestlandsmester i veteranklassen K2 (40-45 år), - 63 kilo. Hun løftet 50 kilo i rykk og 66 kilo i støt. Det var ny norsk rekord i hennes klasse i støt og sammenlagt (116 kilo). Fra før hadde hun allerede den norske rekorden i rykk.

- Jeg er kjempefornøyd. Støtresultatet var over det jeg trodde jeg kunne klare, men trener Svein Skeiseid trodde på forhånd at jeg hadde dette inne.

- Jeg har holdt på med vektløfting i litt over ett år. Jeg gikk tidligere på CrossFit, og olympiske løft er en del av CrossFit-systemet. Jeg syntes det var veldig kjekt, og etter at jeg havnet på en trening i vektløfterklubben tok det over, smiler 42-åringen.

Hennes pers i støt før helgen var på 62 kilo.

- Anna har hatt en veldig framgang dette siste året. Jeg tror også hun opplever det å drive med vektløfting som rett og slett veldig kjekt, kommenterer Skeiseid.

Også Haugesunds Kamilla Storstein Grønnestad (junior, - 58 kilo), Celina Ramstad (junior, - 63 kilo) og Alexandra Dobrina Milkow (senior, - 75 kilo) vant sine klasser og kan kalle seg vestlandsmestere.

Klarte NM-kravet i sin debut

Haugesund Vektløfterklubbs Andreas Askeland er også fersk som konkurranseløfter. Han hadde satt seg som mål å klare NM-kravet på 210 kilo totalt. Med 95 i rykk og 115 i støt klarte 22-åringen målet han hadde satt seg, og han ble nummer tre i sin klasse (- 85 kilo)

- Dette gikk veldig bra. Jeg har aldri deltatt på stevner tidligere, og når jeg klarer NM-kravet er jeg veldig fornøyd. Det var også målet mitt i dag, forteller haugesunderen.

Han driver til daglig treningssenteret CrossFit Verftet i Karmsundgata.

- Der driver vi på med vektløfting. Jeg har selv drevet med vektløfting av og på i to år etter at jeg begynte med det i Bergen. Da trente jeg under Per Hordnes, mens det her i Haugesund er Roger Handeland som er min trener. Det er også han som har vektløftingtimer på treningssenteret, opplyser Askeland.

Inkludert Askeland har Haugesund Vektløfterklubb samme antall utøvere kvalifisert til NM som det Tysvær Vektløfterklubb har: Seks.

Årets NM arrangeres i Trondheim 19. - 21. februar.

Les også:

Lokale håp i vektløfting 

Artikkeltags