Gå til sidens hovedinnhold

Stans salget av valseverket!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da Hydro la fram årsresultatet den 11. februar, sto det i pressemeldingen at «På Valseverket er også gleden stor over fulle ordrebøker og bedret markedssituasjon. – Vi har økt salgstonnasjen i fjerde kvartal, og starter 2021 med fulle ordrebøker.», uttalte fabrikksjef Pål Tage Endresen.

Valseverket hadde et driftsresultat (EBIT) på 54 millioner i fjor og 68 millioner kroner året før. Det er med andre ord en lønnsom bedrift med en stor stab av dyktige ansatte.

En ting er at Hydro her ønsker å selge en lønnsom divisjon. En annen ting at planene er direkte umusikalske. Vi snakker om et konsern som for få år siden mottok 1,55 milliarder kroner i støtte fra Enova (staten) til sitt pilotanlegg på Hydro Karmøy. Pilotanlegget har bestått prøven, men foreløpig ser det ikke ut som det blir bygd noe fullskalaanlegg. Som takk for at den norske stat har stilt opp med milliardstøtte til Hydros pilotanlegg, planlegger altså konsernledelsen i Oslo å selge valseverkene.

Staten ved næringsdepartementet eier i dag rundt 34 prosent av aksjene i Hydro, mens Folketrygdfondet eier ca. 6 prosent. Som en betydelig aksjonær bør næringsdepartementet ved statsråd Iselin Nybø (V) snarest utøve innflytelse og få konsernledelsen i Hydro på bedre tanker.

Det er et paradoks at mens staten det siste året har brukt milliarder av kroner på å berge arbeidsplasser, risikerer Haugalandet å miste 220 lønnsomme arbeidsplasser. Dette fordi at konsernledelsen i Hydro vil bedre balansen gjennom en salgsgevinst.

Iselin Nybø (V) må nå våkne opp og vise politisk lederskap slik at ikke en Haugalandets mest lønnsomme bedrifter forsvinner.

Kommentarer til denne saken